U PRITVORU PO NEPRAVOSNAŽNOJ PRESUDI: Ubistvo uličnog svirača u Novom Sadu

Lj.P.

08. 12. 2022. u 14:06

ŽARKO Riđički (21) iz Žablja, koji je prvostepenom nepravosnažnom presudom osuđen na 18 godina zatvora zbog teškog ubistva pri razbojništvu, poznatog novosadskog uličnog svirača Kristijana Kostića Blekija (66), 9. februara ove godine, ostaje i dalje u pritvoru koji mu je potvrđen.

У ПРИТВОРУ ПО НЕПРАВОСНАЖНОЈ ПРЕСУДИ: Убиство уличног свирача у Новом Саду

FOTO:Društvene mreže

Dvaedesetjednogodišnjak je Blekija, sa kojim je te večeri prethodno sedeo u jednom lokalu, a zatim su se kasnije ponovo sreli u gradu, u Kosovskoj ulici kod broja 7a u centru grada, preteći tražio novac, a kada mu je ulični svirač, upitavši ga: „Zašto si takav?“ dao 390 dinara, sav novac koji je imao, Riđički ga je rukama udarao po glavi. Kada je nesrećni čovek pao, nastavio je da ga udara, nanevši mu povrede opasne po život. Blekija je, zatim, izdžepario, tražeći novac, a onda je po njemu urinirao, što je čin poniženja žrtve.

Dok je sa brojnim povredama Kostić ležao na trotoaru, Riđički se odmakao od njega, a kada je ugledao slučajnog prolaznika, rekao mu je da „čoveku nije dobro i da pozove Hitnu pomoć“, što je ovaj i učinio. Nekoliko sati kasnije, Kostić je, uprkos naporima lekara u Urgentnom centru KCV da ga reanimiraju, podlegao povredama.

Prilikom obrazlaganja presude, sudija Sanja Perić je kazala da okrivljeni nije priznao krivično delo, ali da je u policiji i u tužilaštvu u prisustvu svog branioca ispričao šta je uradio i da je od Kostića tražio novac. Sudsko veće smatra da je sa umišljajem lišio života Kostića. Iako je imao 2,47 promila alkohola u krvi, mogao je da shvati značaj dela.

- Nije sporio da ga je udario tri,četiri puta u glavu, a kada je pao da je nastavio – kazala je sudija Perić. - Sporio je da je imao nameru da ga ubije. Na snimcima sa video nadzora se vidi, da dok Kostić leži na zemlji, Riđički ga pretresa.

VRAĆENA GITARA

GITARA od koje je Kostić bio nerazdvojan, a koja je nestala tog jutra 9. februara kada je brutalno pretučne na ulici, ponovo je u rukama njegove ćerke Glorije Čizmar. Ona je na glavnom pretresu izrazila želju da bi volela da se instrument pronađe, kako bi imala uspomenu na oca. Ubrzo posle toga, to se i dogodilo.

Kao olakšavajuća okolnost prilikom odlučivanja o kazni, u obzir je uzeta činjenica da je u vreme izvršenja krivičnog dela bio mlađi punoletnik i do 21 godine mu je nedostajalo tri meseca, kao to da u vreme izvršenja dela nije bio osuđivan. Kao otežavajuća okolnost cenjeno je to što je delo počinjeno na javnom mestu, da je Kostiću naneo 12 povreda na gornjem delu tela i urinirao je po žrtvi.

Riđiči je obavezan da Blekijevog ćerki isplati milion dinara na ime nematerijalne štete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!