MALBAŠI PRESUDA U PONEDELJAK: Tužilac traži najmanje deset godina zatvora

S. J. M.

26. 07. 2022. u 11:32

BIVŠEM fudbaleru Partizana Nikoli Malbaši prvostepena presuda za pokušaj ubistva Igora Neškovića pre dve godine u Zemunu biće izrečena u ponedeljak, 1. avgusta, u Višem sudu u Beogradu. Malbaša je optužen da je sedeći u vozilu na suvozačevom mestu posle svađe ubo nožem u grudi pored srca Neškovića, koji je bio na vozačevom mestu i više puta ga isekao po rukama.

МАЛБАШИ ПРЕСУДА У ПОНЕДЕЉАК: Тужилац тражи најмање десет година затвора

Nikola Malbaša

Zamenik tužioca danas je u završnoj reči zatražio da se on osudi na najmanje deset godina zatvora i da mu se produži pritvor:

- Dokazano je da je Malbaša izvršio krivično delo. To je potvrdio veštak Zoran Stanković u svom nalazu i mišljenju, koje je saglasno i sa trasološkim i sa DNK veštačenjem. Iza sedišta suvozača u automobilu gde se zločin dogodio nema tragova krvi, tako da ne stoji priča okrivljenog Malbaše i oštećenog Neškovića da ga je izbo neki treći nepoznati čovek. Takva odbrana je izneta kako bi se izbegla krivična odgovornost.

Tužilac je rekao da je Neškovićev iskaz nelogičan i neživotan i da je menjao deo kako se navodno provlačio između sedišta, kada je, prema njegovoj priči, uboden nožem u grudi.

- Još kaže da je u toj situaciji rekao okrivljenom da beži da ne bi i on nastradao. Malbaša je snimljen kako beži sa nožem u ruci. Ako je nepoznati napadač, kako je rečeno, prvi izašao iz auta, od koga je Malbaša onda bežao, čega se plašio. Veštačenja i dokazi govore suprotno od navoda okrivljenog i oštećenog.

Malbašin branilac Stefan Jokić naveo je pomalo ironično da Više tužilaštvo bolje zna od samih učesnika kako se događaj odigrao.

- Neškovićev iskaz u skladu je sa odbranom okrivljenog. Jasno je rekao da ga je ubola treća osoba i da ne tereti Malbašu. Komisijsko trasološko veštačenje navelo je da se ne može sa apsolutnom sigurnošću isključiti treća osoba kao napadač. Veštak Slobodan Savić je rekao da se ne može izjasniti u kom položaju je bilo telo oštećenog, niti ko mu je naneo povrede i da li je to bio Malbaša. Iz iskaza svedoka i veštačenja njihovih telefona ne može se utvrditi da je Malbaša kriv. On nema ni motiv, jer je bio prijatelj sa Neškovićem i treba ga osloboditi.

Jokić je tražio i da se optuženom ukine pritvor ili odredi kućni, jer je već dve godine u pritvoru, a neosuđivan je i porodičan čovek.

Nikola Malbaša je rekao da nema šta da kaže u završnoj reči, da je sve ranije rekao i da jedino moli sud da mu ukine pritvor, jer mu porodica pati. Odluku o tome sudija će saopštiti kad bude objavila presudu.

OSTAJE STANKOVIĆEVO VEŠTAČENjE

SUDSKO veće je odbilo predlog odbrane da se izuzme veštačenje pokojnog Zorana Stankovića.

- On je dao iscrpno mišljenje i odbranio ga na suđenju, a dva građanina koja je koristio tom prilikom ne utiču na validnost veštačenja - objasnila je sudija Svetlana Galić.

Inače, u tom veštačenju Stanković je tvrdio da je Neškovića isključivo mogla da izbode osoba koja je sedela na suvozačevom mestu, da nema govora o tome da je napadač sedeo pozadi, da mu je ubod u grudi nanet pravolinijski, a da su mu posekotine na rukama odbrambene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)