SUD REKAO SVOJE, ADVOKATI TVRDE OVO JE "SKANDAL": Odbrana Zorana Marjanovića nezadovoljna presudom, traže novo suđenje i novo krivično veće

E. H.

24. 07. 2022. u 22:34

IZRICANjEM prvostepene presude Zoranu Marjanoviću pred Višim sudom u Beogradu završeno je prvo poluvreme sudskog procesa, koje je započelo u septembru 2019. godine.

СУД РЕКАО СВОЈЕ, АДВОКАТИ ТВРДЕ ОВО ЈЕ СКАНДАЛ: Одбрана Зорана Марјановића незадовољна пресудом, траже ново суђење и ново кривично веће

Foto: N. Skenderija

Za to vreme kroz sudnicu je prošao veliki broj svedoka, veštaka raznih struka, čitana je brojna dokumentacija, kako bi se utvrdilo šta se dešavalo na nasipu Crvenka u naselju Borča 2. aprila 2016, kada je ubijena Jelena Marjanović. Petočlano sudsko veće, koje je donelo presudu, jednoglasno je u stavu da ga je počinio Zoran, dok njegovi advokati i deo javnosti smatraju da nema direktnih dokaza da je on kriv.

Poznavaoci prilika kažu da će sve biti mnogo jasnije kada stigne pisana presuda, a dotle niko ne može da zabrani da se slučaj nanovo pretresa u javnosti.

I dok je tužilaštvo zadovoljno odlukom, Zoranovi advokati smatraju da je ona "skandalozna". Najavljuju žalbu Apelacionom sudu, od kog će, kako kažu, tražiti da ukine presudu i postupak vrati na novo suđenje. Tražiće i da ga vodi novo sudsko veće.

Apelacija će imati zadatak da analizira sve ono što se dešavalo tokom postupka i odluči ima li osnova da potvrdi presudu od 40 godina zatvora, preinači je ili ukine i vrati postupak na početak.

Foto: P. Milošević

Jedan od četvorice branilaca, advokat Nikola Dumnić, izjavio je da ne postoji nijedan materijalni dokaz da je Zoran Marjanović počinio zločin. Na to, kako je istakao, između ostalog upućuju veštaci koje je odredilo tužilaštvo, kao i najsavremenije i sve raspoložive forenzičke metode. Podseća da na optuženom nije pronađen nijedan trag krvi, pri čemu su se, kako kaže, veštaci složili da bi ovakvih tragova moralo biti na izvršiocu.

- Sve što govorim ima potporu u spisima predmeta, dakle, ne iznosim svoje stavove, već govorim o dokazima, i to pretežno izvedenim na predlog tužilaštva - naveo je Dumnić, dodajući da ne postoji nijedan svedok koji bi njegovog klijenta povezao sa izvršenjem krivičnog dela:

- Svedok Milan Radić, na koga se sud poziva, jasno i glasno se izjasnio da zna kako izgledaju i Zoran i Jelena Marjanović i da nije video njih. Potpuno drugačije je opisao garderobu ženske osobe koju tvrdi da je video. Rekao je da ta osoba ima duks boje kajsije i svetlosivu trenerku, što se potpuno razlikuje od Jelenine garderobe kobnog dana.

Foto. P. Milošević

Inače, Zoran Marjanović se od petka uveče nalazi u Centralnom zatvoru. On je u zdanje u Bačvanskoj ulici doveden oko 20 časova, i to iz zgrade Policijske uprave Beograd, gde je proveo nekoliko sati, pošto su ga policajci uhapsili u njegovoj kući u Borči, gde je došao nakon što mu je izrečena presuda.

JANIN ISKAZ NAVODNO BIO KLjUČAN

SUDIJA Jelena Škulić, koja predsedava petočlanom krivičnom veću, osim da se iskaz Zoranove i Jelenine ćerke Jane ne smatra relevantnim, nije ovu devojčicu spomenula usmeno obrazlažući presudu. Ostaje da se vidi da li će se onim što je ona svojevremenao kazala prilikom razgovora sa psiholozima baviti u pisanom otpravku presude.

Advokat Dumnić juče je rekao da je mala Jana veštačena i da je utvrđeno da je sposobna da svedoči i da nije podložna konfabulaciji ili manipulaciji:

- Dete je tvrdilo da se sve vreme nalazilo sa ocem i to je ključno! To ne tvrdi samo dete, već i sigurnosne kamere. Stoga sam skandalizovan presudom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)