HRKALOVIĆEVA BEZ NANOGVICE: Bivša državna sekretarka MUP danas će sudu da dostavi pasoš (FOTO)

N. B.

07. 06. 2022. u 06:30

TROČLANO veće Specijalnog suda u Beogradu juče je Dijani Hrkalović, bivšoj sekretarki MUP Srbije, optuženoj za trgovinu uticajem, na predlog njenog branioca, advokata Vladimira Đukanovića, ukinulo kućni pritvor uz elektronski nadzor, u zamenu za meru zabrane napuštanja mesta boravišta.

ХРКАЛОВИЋЕВА БЕЗ НАНОГВИЦЕ: Бивша државна секретарка МУП данас ће суду да достави пасош (ФОТО)

Foto: M. Anđela

Kako je naglašeno, Hrkalovićeva danas treba sudu da dostavi svoj pasoš, a dat joj je i nalog da se svakog ponedeljka javlja u policijsku stanicu Voždovac. U slučaju da iz nekog razloga mora da napusti teritoriju Beograda, za to će joj biti potrebna saglasnost suda.

Pored Dijane Hrkalović na optuženičkoj klupi su i Dejan Milenković, bivši načelnik Odeljenja za specijalne istražne metode, i Milorad Šušnjić, nekadašnji načelnik Policijske uprave Novi Sad. Tužilaštvo tvrdi da je Hrkalovićeva iskorišćavanjem svog položaja u MUP kočila istrage i procesuiranje kriminalaca.

Ona je na početku suđenja negirala krivicu. Tvrdnje tužilaštva osporio je i Milenković, koji se tereti da po njenom nalogu nije odmah postupio po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i postupajućeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševića 30. januara 2017. u Beogradu.

PRIJATNO IZNENAĐENI

NAKON što je sudija saopštila da su odlučili da se ukine kućni pritvor Dijani Hrkalović, bivša državna sekretarka, koja je bila u boksu za optužene, oduševljeno je pljesnula rukama. Po izlasku iz suda, advokat Đukanović je kazao da su "prijatno iznenađeni odlukom":

- Zaista više nije bilo nikakvog razloga za kućni pritvor, a drugo, reč je o skraćenom postupku, radi se za skraćeno krivično delo, ne radi se o teroristi ili o ubici.

Na jučerašnjem glavnom pretresu, odbranu je izneo Šušnjić, koji je takođe negirao krivicu, tvrdeći da je uvek sve radio po zakonu. On je optužen da je po nalogu bivše državne sekretarke MUP, stavio na mere tajnog nadzora bosanskog kriminalca Darka Eleza. Sumnja se da je na taj način uticala da Elez ne dođe pod obradu drugih policijskih odeljenja.

- Nije mi jasno krivično delo koje mi se stavlja na teret - kazao je Šušnjić. - Nijedna tačka optužnice nije tačna. Hrkalovićeva nije naložila stavljanje bilo koje osobe na mere, niti je to mogla. Za to nije imala ovlašćenja.

Šušnjić je istakao da je jedino njemu nalog mogao da izdaje direktor policije, a ovome ministar.

- Sa Dijanom Hrkalović se nikada nisam video nasamo - nastavio je Šušnjić. - Prisustvovao sam kolegijumima na kojima je i ona bila. Nikada sa njom nisam razgovarao na temu Darka Eleza.

Optuženi je kazao da nije tačno da je Elez stavljen pod operativnu obradu, kako druge uprave ne bi mogle da ga nadziru, tvrdeći da dve ili više jedinica u isto vreme mogu da rade obradu nekog lica. Povodom krivične prijave Želimira Kreštalice protiv Eleza, Šušnjić je rekao da se tom prijavom Elez tereti za blaže krivično delo, izazivanje opšte opasnosti, zbog čega je odlučeno da se nastavi njegova operativna obrada za teža krivična dela.

- Eleza je mogla da obrađuje i druga služba, obradu je otvorio i SBPOK - dodao je optuženi i naveo da su prema njemu primenjivane sve mere tajnog praćenja. - Nije tačno da sam bilo šta zabranjivao, naprotiv. Po prijavi Kreštalice je skoro sve što je potrebno bilo učinjeno. Obavešteno je odmah Osnovno tužilaštvo u Novom Sadu, koje je delo kvalifikovalo kao delo ugrožavanja sigurnosti. Jedino što nije bilo urađeno je uzimanje telefona od Eleza, jer bi to podrazumevalo prekid nadzora i obrade za mnogo teža krivična dela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024