INSTRUIRANI SU DA SE TAKO PONAŠAJU: Kriminolozi objašnjavaju šta se krije iza Belivukove i Miljkovićeve predstave u sudnici

Z. U.

10. 03. 2022. u 08:00

PREDSTAVA, koju su u utorak u sudnici Specijalnog suda napravili Veljko Belivuk i Marko Miljković, optuženi za najmanje pet ubistava, šverc narkotika, otmice i silovanje, služi samo da se skrene pažnja javnosti sa njihovih zlodela. Njihovo nuđenje za svedoka je isključivo u slučajevima koji su godinama u fokusu pojedinih medija naklonjenih opoziciji i za koje se "proziva" aktuelna vlast. Sve je to "tempirano" baš pred izbore, pa je i Belivukova i Miljkovićeva odbrana u sklopu političke kampanje.

ИНСТРУИРАНИ СУ ДА СЕ ТАКО ПОНАШАЈУ: Криминолози објашњавају шта се крије иза Беливукове и Миљковићеве представе у судници

Marko Miljković Mare i Veljko Belivuk

Ovako pojavljivanje dvojice optuženih da su vođe kriminalne grupe koja se tereti za najmonstruoznije zločine, komentarišu kriminolozi i analitičari.

- Oni se ponašaju kao navijačka grupa, koja je na slobodi i rade šta hoće, kao da im niko ništa ne može. Nisu još svesni gde su - objašnjava kriminolog Dobrivoje Biba Radovanović.

- Doduše, oni su svi, pravno, nevini do pravosnažnosti presude i kao optuženi mogu da se brane i lažima i podmetanjima. Ipak, na njihove pretnje izrečene u sudnici bi moralo da se reaguje. Oni hoće da se ponašaju kako hoće i kako su navikli, žele da pošalju poruku da su i dalje jaki i da zastraše druge, pa i svedoke i članove sudskog veća.

Prema rečima Radovanovića, Belivuk, Miljković, ali i ostali optuženi ponašaće se na identičan način sve do donošenja prvih presuda, odnosno do prvih kazni. Ovaj kriminolog ima i savet kada, i ukoliko, dođe do osuđujućih presuda:

- Pripadnici ove kriminalne grupe ne bi smeli da kazne izdržavaju u jednom zatvoru. Morali bi da se razdvoje i razmeste. Inače će i iza zidina kazniona da prave svoje klanove i grupe. To nikako ne bi smelo da se dogodi.

Pravnik i privatni detektiv Uglješa Grgur smatra da je zbog neprimerenog ponašanja optuženih, koji su aplaudirali i pozdravljali izjave svojih vođa u sudnici, predsednik sudskog veća trebalo odmah da pozove obezbeđenje da ih umiri, a ukoliko to ne bi urodilo plodom, da prekine suđenje.

- To su ljudi koji su pod uticajem čelnika "kavačkog klana" koji su pripremali atentat na predsednika Aleksandra Vučića - kaže Grgur.

- Oni su zloupotrebili sudnicu i išli van optužnice, pošto su uskoro izbori. Sve je to smišljeno sa ciljem da nanesu štetu lično predsedniku Srbije i to sa izmišljotinama i lažima. Oni su zloupotrebili govornicu i moraju biti kažnjeni. Ni njihov advokat nije smeo da iznese šta su oni govorili, a ne tiče se optužnice. Oni mogu kad se brane tako da lažu, ali sve u okviru onog za šta su okrivljeni.

Grgur smatra i da predsednik sudskog veća ne sme da dozvoli da optuženi pričaju bilo šta što je van onoga za šta se terete:

- Oni su instruisani da se tako ponašaju i tako pričaju. I to kako iz Srbije, tako i iz inostranstva.

NASTAVAK PRIPREMNOG ROČIŠTA

ZAHTEV odbrane Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, kojim je traženo izuzeće tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića, odbačen je, pa će se u četvrtak u Specijalnom sudu u Beogradu nastaviti pripremno ročište protiv ove kriminalne grupe. Zahtev za izuzeće Nenadića stigao je u sredu u Republičko javno tužilaštvo po hitnom postupku, ali je odbačen i poslat nazad.

- Zahtev nije potkrepljen dokazima, ovo je urađeno zbog odugovlačenja procesa, ali pripremno ročište se u četvrtak nastavlja - kažu u Republičkom javnom tužilaštvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

RUSIJA JE ŠOKIRANA: Evo šta je američka teniserka uradila kada se Ruskinja povredila (VIDEO)