NIJE ZNAO ŠTA NOSI? Suđenje Đorđu Markovu uhvaćenom sa eksplozivom u Novom Sadu, tužilac zatražio kaznu od osam godina zatvora

Lj. P.

17. 02. 2022. u 20:00

ZEMUNCU Đorđu Markovu (28) kod koga je prilikom hapšenja 5. aprila prošle godine u Novom Sadu, pronađen kilogram eksploziva velike razorne moći, u četvrtak je u Višem sudu u Novom Sadu završeno suđenje, a presuda će biti izrečena 22. februara.

НИЈЕ ЗНАО ШТА НОСИ? Суђење Ђорђу Маркову ухваћеном са експлозивом у Новом Саду, тужилац затражио казну од осам година затвора

FOTO: Arhiva novosti

Nastavljajući da iznosi svoju odbranu, prekinutu ranije zbog dojave o postavljenoj bombi u sudskoj zgradi, Markov je opisijući svoje životne prilike rekao da je bio bez posla i da su ga izdržavali roditelji, kao i da je ostao bez para kada je prestao da radi kao dostavljač. Zbog toga je od poznanika pozajmio 50.000 dinara, ali je mu je ovaj, umesto duga tražio uslugu, da iz jedne zgrade u Novom Sadu, do koje ga je dovezao, uzme jedan paket.

- Njegovo ime ne smem da kažem, jer se plašim za svoju bezbednost i bezbednost svoje porodice - rekao je Markov, dodajući da je taj poznanik bio vrlo neprijatan. - Mislio sam da je reč o nekoj ukradenoj robi. Iz svetlarnika lifta sam uzeo paket, a po izlasku me policija zaustavila i legitimisala i rekao sam da u rancu nosim paket i da je možda droga, a možda i eksploziv.

Markov je još rekao da se iskreno kaje zbog svega što je uradio i što je završio gde je završio, i da mu je sve ovo teško palo. Naveo je da zbog svega što se desilo, njegovi roditelji imaju zdravstvenih problema.

Zamenik tužioca u završnoj reči je tražila, ako sud nađe da je Markov kriv, da ga osudi minimalno na osam godina zatvora, imajući u vidu veliku količinu eksploziva - 968 grama, i njegovu veliku razornu moć.

Prema rečima advokata Đorđa Markovića, branioca optuženog Markova, njegov klijent je priznao krivično delo koje mu se stavlja na teret, i da nije znao šta nosi, i nije postavljao eksplozivnu napravu, već ju je otklanjao i tražio blažu kaznu od one koju je predložilo tužilaštvo.

- U telefonu koji je imao kod sebe, nije bilo sim kartice, i baterija je bila prazna, tako da eksplozivna naprava nije mogla da se aktivira - predočio je branilac.

KAMERE SVE ZABELEŽILE

MARKOV je uhapšen nedaleko od zgrade u Ulici Ilije Birčanina u naselju Detelinara. Na snimku nadzorne kamere u ulazu u kojem stanuje penzionisani policajac Dalibor Bogdanović Boća, koji je i ranije bio meta "bombaških" napada, vidi se da muškarac osumnjičen za nošenje eksplozivne naprave, sa zaštitnom maskom preko lica i torbom ulazi bez ikakvih problema. Posle kraćeg zadržavanja je sa istim rancem, u kom je nađen eksploziv, napustio zgradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

TRAŽE DA ĆERKA JANA SVEDOČI: Nastavlja se suđenje Zoranu Marjanoviću, optuženom za ubistvo supruge Jelene (FOTO)