PRETILA SMRĆU NOVINARKI "NOVOSTI": Sud u Vranju naredio privođenje žene okrivljene za ugrožavanje bezbednosti Jelene Stojković

J.Ilić

24. 12. 2021. u 20:59

OSNOVNI sud u Vranju, na predlog tužilaštva, naredio je raspisivanje poternice i hapšenje Ivane S. koja je brutalno pretila smrću novinarki „Večernjih Novosti“ iz tog grada Jeleni Stojković, jer se, u protekle dve godine, okrivljena za ugrožavanje sigurnosti novinarke, nije pojavila ni na jednom od zakazanih ročišta u tamošnjem sudu.

ПРЕТИЛА СМРЋУ НОВИНАРКИ НОВОСТИ: Суд у Врању наредио привођење жене окривљене за угрожавање безбедности Јелене Стојковић

Foto: J.S.

Suđenje Vranjanki koja je početkom novembra 2019. godine pretila smrću našoj novinarki, nakon što su „Večernje novosti“ objavile tekst o neprikladnim fotografijama učenice OŠ „Radoje Domanović“, odloženo je po šesti put za godinu i po dana.

Okrivljena svoje nedolaske nije opravdala, a policija nije uspela da je privede pravdi iako je Tužilaštvo, u dva navrata, tražilo od Policijske uprave Vranje njeno priviđenje. Na prvi zahtev, tužilaštvo nije čak ni dobilo odgovor PU, dok ih je na drugi policija obavestila da okrivljenu nije našla na adresi u Vranju, kažu u Tužilaštvu.

- Nakon što su iscrpljena sva sredstva, i kako se okrivljena nije pojavila ni na poslednjem ročištu, u petak, Tužilaštvo je tražilo raspisivanje poternice i određivanje pritvora okrivljenoj što je sud prihvatio, izjavio je za naš list Miograd Stojković, portparol Osnovnog tužialštva u Vranju.

PRETNjE

Za dva sata novinarka „ Novosti“ primila je više od 30 poziva koji su snimljeni. Osim gnusnih uvreda i psovki, okrivljena je rekla: "Ubiću te", "Ne znaš s kim imaš posla", "Znam gde živiš i koga imaš". "Sačekaću te kada vodiš dete u vrtić i ubiću te". Novinarka je odmah otišla u policiju i prijavila pretnje koje je kasnije oštro osudilo Udruženje novinara Srbije i ostala novinarska udruženja u Srbiji.

Podsećamo, sve je počelo posle afere u vranjskoj školi kada je devojčica obnaženu fotografiju poslala godinu dana starijem dečaku sa kojim je, navodno, bila u vezi. Posle raskida, on je sliku prosledio drugarima, a vranjski osnovci su je razdelili mobilnim telefonima.

U tekstu o aferi nije bilo navedeno nijedno ime, čak ni inicijali deteta, niti je posredno ukazano na identitet maloletnika, ali je okrivljena prepoznala da je reč o njenoj kćerki.

Zbog ovoga, uputila je u sred noći više od 40 telefonskih poziva našoj novinarki s pretnjama da će „ubiti nju i njeno dete ispred vrtića“. Pozivi nisu prestajali ni kad je Stojkovićeva prijavila slučaj policiji.

Tužilaštvo u Vranju pokrenulo je postupak zbog ugrožavanja sigurnosti novinarke koja se izjasnila da insistirala na najnižnoj kazni. Tužilaštvo je primenilo načelo oportuniteta, i doneta je javnotužilačka odluka o odlaganju krivičnog gonjenja. Ivani S. naloženo da uplati 40.000 dinara u humanitarne svrhe u roku od 6 meseci. Kako ona to nije učinila, pokrenut je postupak pred Osnovnim sudom.

- Sada mi je potpuno jasno zašto novinari ne prijavljuju ni ozbiljnije pretnje od verbalnih s obzirom na to da su potrebne godine da bi počinioci makar simobolično bili kažnjeni. Nezamislivo je da neko neće više od godinu dana da se pojavi na sudu, čak i kada ga goni tužilaštvo. Mogu da zamislim kako bi proces izgledao da sam lično podnela tužbu, kaže novinarka Jelena Stojković.

Naredno ročište zakazano je za 4.mart naredne godine, ali ukoliko okrivljena bude pritvorena, novi termin odrediće se u najkraćem roku. Inače, za krivično delo ugrožavanja sigurnosti Ivani S. preti kazna od šest meseci do pet godina zatvora.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!