MOŽE OPET DA NAPADNE: Veštaci traže psihijatrijsko lečenje serijskog ubadača iz Niša

J. Ć.

08. 10. 2021. u 19:22

To što je svakog dana konzumirao alkohol, psihoaktivne supstance i tablete za smirenje nije razlog zbog kojeg su veštaci Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu zatražili da se Vasiliju Jovanoviću (20), optuženom da je nožem izbo četvoricu Nišlija, izrekne mera obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi. Razlog tome je, kako su u petak objasnili pred Osnovnim sudom u Nišu, to što je zapravo reč o psihijatrijskom pacijentu.

МОЖЕ ОПЕТ ДА НАПАДНЕ: Вештаци траже психијатријско лечење серијског убадача из Ниша

Foto: Depositphotos

- Da nije popio nijednu tabletu, alkohol ili psihoaktivnu supstancu, naš nalaz bi bio isti, a smatramo i da bi zatvor poremetio još više ovu mladu osobu - izričita je bila Svetlana Pajić Savić, predstavnik komisije veštaka SZB.

Psihijatrijsko veštačenje prethodno je obavila Anđelka Ilić i ustanovila je da je Vasilije bio bitno smanjeno uračunljiv u vreme izvršenja krivičnih dela, što ne isključuje u potpunosti njegovu krivičnu odgovornost, zbog čega je osim kazne zatvora trebalo da mu se izrekne i mera obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi.

Jovanovićeva odbrana je zatražila novo veštačenje, koje je obavljeno u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu i koje je unelo obrt na današnje suđenje.

- Smatramo da je uračunljivost ispitanika bila potpuno isključena, jer pati od psihotičnog akutnog poremećaja sličnog šizofreniji. Karakterišu ga anksioznost, sumanute ideje, impulsivnost, audio i vizuelne perceptivne obmane što je dovoljno da ga učini potpuno nesposobnim da shvati značaj dela i upravlja svojim postupcima. S obzirom na to da postoji ozbiljna opasnost da učini isto ili teže krivično delo, predlažemo meru obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi - kazala je Pajić Savić.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!