MINISTAR LONČAR IZ BUGARSKE: Jedno dete operisano, ono i još jedno idu u Sofiju, roditelju amputirana noga

Novosti online

15. 08. 2022. u 07:58

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je posle obilaska povređenih u nesreći u Bugarskoj da nema preminulih. Obišli smo svu decu i odrasle i razgovarali sa njima.

МИНИСТАР ЛОНЧАР ИЗ БУГАРСКЕ: Једно дете оперисано, оно и још једно иду у Софију, родитељу ампутирана нога

Foto: Ministarstvo zdravljA

Operisano je jedno dete, kao i još jedan roditelj kome je urađena amputacija noge, rekao je Lončar. Vozaču autobusa određen je pritvor od 24 sata i verovatno će biti podignuta optužnica, saopštio je bugarski MUP, prenosi BTA.

Ministar Lončar, koji je sa svojim kolegom iz Bugarske obišao povređene koji se nalaze u bolnici u Staroj Zagori u Bugarskoj, ističe da je razgovarao sa decom i odraslima i da se operisano dete oseća dobro.

- Jedno dete ima povrede glave i biće prebačeno u Sofiju na dalje praćenje, a verovatno i operisano dete će biti, takođe, prebačeno u Sofiju na dalje lečenje- naglasio je ministar.

Lončar je rekao za RTS da se ta dva dečaka od 10 i 11 godina nalaze u intenzivnoj nezi, da je dečak od 10 godina imao operaciju noge i da je dobro, a da drugi dečak ima više povreda od kojih je dominantna povreda glave i oni će biti prebačeni u Sofiju na dalje lečenje.

- Ostalima koji su u bolnici biće urađene analize i njih će sanitetima prebaciti do granice gde će ih sačekati naši i dovesti u bolnicu- istakao je ministar.

Demantovao je prve informacije koje su se pojavile da je vozaču autobusa amputirana noga i pojasnio da je reč o jednom roditelju.

Lončar je najavio da će biti organizovan prevoz za decu koja su dobro nakon što punoletni budu dali izjave, kako ne bi kretala rodbina po njih i ne bi pravili dodatne probleme.

Prema njegovim rečima, grupa dece i roditelja koji se dobro osećaju trebalo bi da krenu ka Srbiji u toku dana.

Očekuje da dvojica dečaka koja su teže povređena i još dvojica odraslih budu prebačeni u Srbiju u narednim danima, kada to njihovo stanje dozvoli. 

On je zahvalio svima koji su se angažovali u Bugarskoj kako bi deca i odrasli iz Srbije bili adekvatno zbrinuti posle nesreće.

Vozaču autobusa određen pritvor 24 sata

Vozaču autobusa iz Srbije koji se u nedelju uveče prevrnuo na auto-putu u Bugarskoj kada je povređeno više osoba i dece određen je pritvor od 24 sata i verovatno će biti podignuta optužnica, saopštio je bugarski MUP, prenosi BTA.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je uzrok ili ljudska greška ili tehnički problem.

Testovi vozača autobusa bili su negativni na alkohol i drogu.

Do saobraćajne nesreće najverovatnije je došlo zbog ljudske greške, saopštilo je tužilaštvo na konferenciji za novinare.

Istražitelji smatraju da je vozač autobusa iz nekog razloga izgubio koncentraciju, zbog cega je autobus sleteo sa puta u jarak i našao se u jarku. 

Osmoro dece i četvoro odraslih je povređeno kada je srpski autobus upao u jarak i prevrnuo se na auto-putu za Sofiju u Bugarskoj.

Među povređenima je najviše dece, koja su, kako je potvrdio, uglavnom članovi folklornog ansambla JU-LIRA iz Batajnice.

Deca su se vraćala sa festivala u Nesebaru i sa njima su bili njihovi roditelji.

Uzrok nesreće se još ne zna, ali prema svedočenju jedne putnice, autobus je sleteo s puta u trenutku kada se vozač nagnuo da spusti sedište suvozača, kako bi na njega seo roditelj sa detetom kome je pozlilo.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)