VRŠILAC dužnosti direktora "Resavice" Saša Spasić rekao je da u rudniku "Soko" najverovatnije došlo do proboja metana, da takva situacija nije mogla da se predvidi i da uređaji za merenje koncentracije metana nisu pokazivali ništa što bi ukazivalo na tragediju.

Komentari (2)

Volej u rašlje

02.04.2022. 12:41

Ako se ista nesreća dešava četvrti put u istom rudniku u 50 godina, kako kažete da nije moglo da se predvidi? Postoje li neke lične mere prevencije koje rudari mogu stalno da nose uz sebe, kao npr. detektori gasa, izolacione maske, možda čak i manja boca kiseonika, za nekih 3-4 minuta disanja, tako nešto? To je sve sitna oprema i ne otežava rad. Možete li vi novinari malo da istražite šta postoji na planeti od lične zaštitne opreme? Možete li da pitate nadležne za rudarstvo koliko često se vrši inspekcijski nadzor u rudnicima u Srbiji i koliko takvih inspektora radi i koliko je radilo u prethodnih 30tak godina? 2022. je godina, znanje je napredovalo, ne moraju ljudi glavama da plaćaju posao.

Marko

02.04.2022. 14:02

Ovaj rudnik je poznat po metanu. Detekcija metana je samo jedna od zaštitnih mera. U jami sigurno ima i drugih nezdravih gasova pa da su rudari imali navučene maske za kiseonik ova nesreća se ne bi desila. Odgovorni treba sebi da postave pitanje ko će od preživelih rudara ponovo sići u jamu koja je nebezbedna. Neće, naravno.