KAŠĆELANOV VOZAČ "NIŠANIO" KANA? Posle izjave zaštićenog svedoka Bajrama Piste usledilo hapšenje Beograđanina Jovana Mirkovića (38)

Z. USKOKOVIĆ

22. 04. 2021. u 21:31

BEOGRAĐANIN Jovan Mirković (38), bivši vozač jednog od navodnih vođa "kavačkog klana" Slobodana Kašćelana, izručen je Crnoj Gori zbog sudskog postupka koji se vodi u Podgorici.

КАШЋЕЛАНОВ ВОЗАЧ НИШАНИО КАНА? После изјаве заштићеног сведока Бајрама Писте уследило хапшење Београђанина Јована Мирковића (38)

Foto: JutjubPrintskrin/Vijesti Online

On se dovodi u vezu sa planiranjem i organizacijom likvidacije Marka Ljubiše Kana i Gorana Slovinića. Hapšenje je usledilo posle izjave zaštićenog svedoka Bajrama Piste iz Orahovca, sa Kosmeta, koji je do detalja opisao kako su tekle pripreme za likvidaciju dvojice Budvana.

Srećom, plan je propao, a Pista je u međuvremenu pristao da sarađuje sa tužilaštvom. Pored njega, kako se navodi u sudskim dokumentima, Mirković i još neki članovi organizovani kriminalne grupe, podstrekavali su i Aleksandra Stevanovića na isto krivično delo.

U Kotoru je pre nekoliko dana uhapšen Kašćelan, kao i još nekoliko članova "kavačkog klana". Grupa se tereti za zločinačko udruživanje i najteža dela, pored ostalog i za planiranje ubistava. Pored Ljubiše Kana i Gorana Slovinića, sumnjiče se i da su hteli da likvidiraju Milića Minju Šakovića, iz suprotstavljene ekipe.

Istraga koju je započelo Specijalno državno tužilaštvo u Crnoj Gori umnogome se oslanja na izjave zaštićenih svedoka, ali i dokaze prikupljene iz kriptovanih telefona, koje su koristili članovi klana. U dokumentima se pored ostalog navodi i da je upravo Mirković spojio Bajrama Pistu sa članovima ove kriminalne grupe. Sada zaštićeni svedok uhapšen je krajem aprila 2019. u trenutku dok je pratio Marka Ljubišu.

- Pista je ispričao da je Mirkovića upoznao na Kosovu krajem 2016. i da ih je spojio izvesni Albanac, trgovac narkoticima - kaže naš sagovornik blizak istrazi. - On se bavio preprodajom marihuane, ali i prevozom ukradenih automobila iz Srbije u Albaniju. Jedno vreme, prema operativnim podacima, ali i sopstvenom priznanju, Pista je sa Mirkovićem učestvovao u krijumčarenju droge od Albanije do Merdara.

Posle skoro godinu dana Mirković je navodno od Piste tražio da mu da besu (obećanje po cenu života):

- Jovan mi kaže da ćemo jedan drugom da damo besu na malo drugačiji način. Iz šaržera pištolja vadi dva metka i kaže mi: "jedan je za tebe, jedan je za mene. Ko koga izda, ti ćeš mene, ja ću tebe". Na taj način, on i ja smo jedan drugom dali besu.

Ubrzo su usledili planovi ne samo za šverc marihuane, već i likvidacije. Podeljeni su kriptovani telefoni, a Pista i još neki osumnjičeni prebačeni su u Budvu. Svi su imali šifrovana imena, a u telefonima je Kašćelan memorisan pod nadimkom "Stari". Kasnije, kada su već mnogi, pa i on završili iza rešetaka, Pista je u zatvoru od članova "kavačkog klana" saznao i da je Mirković vozio Kašćelana dok je ovaj boravio u Novom Sadu, ali i da je "Stari zadovoljan njim" jer ćuti.

- Jovan Mirković mi je rekao da ću za ubistvo Kana da dobijem kilogram kokaina i 50.000 evra - ispričao je Pista i detaljno objasnio i gde je i kada, godinu kasnije, trebalo da ubiju Slovinića, ali i da je Kan i te godine bio meta "kavačkog klana".

Pripadnici ove kotorske ekipe, po svemu sudeći, godinama su pokušavali da ubiju Marka Ljubišu, zvanog Kan. Ovaj Cetinjanin, koji živi u Budvi, tesno je povezan sa suparničkim "škaljarskim klanom", ali i Lukom Bojovićem i Filipom Koraćem. Bio je blizak i sa Lukom Đurovićem i Alanom Kožarom, ubijenim vođama barske kriminalne ekipe.

Ljubiša je više puta hapšen za pokušaje ubistva, a i sam se nekoliko puta našao na meti ubica. Dva puta je teško ranjavan u Beogradu. Posle košarkaške utakmice Partizan - Panatinaikos ispred "Arene" 2009. godine pogođen je u vrat, ali je uspeo da se spase. Pet godina kasnije, 2013. godine, dok se kretao Novim Beogradom svojim "golfom", nepoznati napadači rafalom su ga pogodili u grudi i vrat.

Iako teško povređen, uspeo je da se doveze do Hitne pomoći, izađe do ulaznih vrata, gde je pao onesvešćen. Treći pokušaj ubistva dogodio se avgusta 2019, kada je, dok je sedeo sa dvojicom prijatelja na jednoj terasi u Budvi, na njih zapucao napadač iz "škorpiona", sa silikonskom maskom na licu i kapuljačom na glavi. Kan je prošao nepovređen, a tada je ranjen Goran Slovinić.

NA METI EGZEKUTORA BIO I U JANUARU

MARKO Ljubiša Kan na meti egzekutora našao se i januara ove godine. Ovog puta smrti ga je spasla policija. U Budvi su uhapšeni Kraljevčani Lazar Ilić (na slici) i njegov vršnjak Strahinja Savić (23). Crnogorski istražitelji su saopštili da su oni planirali da ubiju Kana.

Kod Ilića je u štek-stanu pronađen pištolj, kao i telefon sa kriptozaštitom. U isto vreme, u Kotoru, kod Radoja Zvicera, gosti su bili Veljko Belivuk i Marko Miljković, vođe beogradske kriminalne grupe, čiji su pravi šefovi zapravo "kavčani".

U tom trenutku za Ilićem je bila raspisana poternica zbog sumnje da je nekoliko meseci ranije u Beogradu, u tržnom centru "Ušće" ubio Aleksandra Šarca. Operativni podaci ukazuju na bliskost Ilića sa Belivukom i Miljkovićem.

BLOKADA ULICE U RITOPEKU

VELIKI broj pripadnika beogradske policije u četvrtak je ponovo započeo prikupljanje novih dokaza u vikendici Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Ritopeku, nedaleko od Beograda. Prema informacijama koje smo dobili, došlo se do novih materijalnih tragova i saznanja na osnovu podataka iz kriptovanih telefona, ali i svedočenja pripadnika grupe koji su odlučili da sarađuju sa Tužilaštvom i policijom. U ovom trenutku, postoji sumnja da su još dvojica nestalih muškaraca završila u ovoj kući smrti, gde su ubijeni, a kako saznajemo, forenzičari dodatno istražuju bunar u potrazi za novim dokazima.

Belivuk, Miljković kao i još 18 članova njihove kriminalne grupe osumnjičenih za ubistva, iznude i otmice, nalaze se u pritvoru od 4. februara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!