ZEMUNAC SE BRANI ĆUTANJEM: U Novom Sadu određen pritvor Đorđu M. (28) u čijem rancu je nađen eksploziv “pentrit”

Lj. P.

07. 04. 2021. u 21:33

ZEMUNAC Đorđe M. (28) kod koga je prilikom hapšenja u ponedeljak u Novom Sadu u rancu pronađen kilogram eksploziva, priveden je u sredu u Više javno tužilaštvo u Novom Sadu. Na predlog tužioca, sudija za prethodni postupak mu je odredio pritvor do 30 dana.

ЗЕМУНАЦ СЕ БРАНИ ЋУТАЊЕМ: У Новом Саду одређен притвор Ђорђу М. (28) у чијем ранцу је нађен експлозив “пентрит”

Foto: V. N.

Osumnjičeni Zemunac tereti se za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. Pritvor mu je određen zbog sumnje da bi boravkom na slobodi mogao da utiče na svedoke, ali i zbog uznemirenja javnosti. Naredbom o sporovođenju istrage osumnjičenom se na teret stavlja da je, između ostalog, nosio i eksploziv "pentrit" u velikoj količini, iako to minsko eksplozivno sredstvo nije dozvoljeno građanima da ga nabavljaju, drže i nose. Za ovo krivično delo zaprećena je kazna zatvora od dve do 12 godina.

- U nastavku istrage, prikupiće se svi dokazi i sprovesti sve potrebne radnje radi donošenja javnotužilačke odluke - navode u VJT.

Đorđe M. se, kako saznajemo, u tužilaštvu branio ćutanjem o onome što mu se stavlja na teret. I u policiji, posle hapšenja, nije hteo da odgovara na pitanja. Njemu su lisice na ruke stavljene nedaleko od zgrade u Ulici Ilije Birčanina u novosadskom naselju Detelinara.

Na snimku nadzorne kamere u ulazu u zgradu, u kojoj stanuje penzionisani policajac Dalibor Bogdanović Boća, koji je i ranije bio meta bombaških napada, vidi se muškarac osumnjičen za nošenje eksplozivne naprave, sa zaštitnom maskom preko lica i torbom. On je ušao u zgradu bez ikakvih problema, i posle kraćeg zadržavanja je, sa istim rancem, u kom je nađen eksploziv, izašao napolje i krenuo niz ulicu.

Prema nezvaničnim saznanjima, improvizovana eksplozivna naprava bila je fiksirana u plafonu lifta, ali nije poznato kada je tu stavljena. Pretpostavlja se da je meta napada bio Bogdanović, i da je paklena naprava postavljena, navodno, još polovinom januara ove godine.

Na tu mogućnost upućuje podatak da je 15. januara policiji bilo prijavljeno da je u toj zgradi postavljena bomba, i tada je u ulazu u zgradu pronađen bicikl na kojem se nalazio mobilni telefon oblepljen izolir trakom iz kog su virile žice (takozvana alfredo kamera). Pretpostavlja se da je trebalo da posluži za aktiviranje paklene naprave, ali tokom tog uviđaja, eksploziv, iz nepoznatog razloga, nije pronađen.

Stanari ove, ali i okolnih zgrada, i dalje su uplašeni i uznemireni pričama da se eksploziv nalazio u liftu koji koriste svi, posebno roditelji sa malom decom.

- Verujemo da se onaj ko je ostavio eksploziv u lift, srećom predomislio i odlučio da ga ne aktivira, kako ne bi bilo žrtava - kaže jedna komšinica. - Ako je ta bomba zaista bila namenjena Bogdanoviću, onda možemo da kažemo da ga mi čuvamo, jer je bombaš verovatno odustao da ne bi stradali građani.

AMPUTIRANA MU NOGA

DALIBOR Bogdanović bio je teško povređen maja 2019. godine u istoj ulici, kod zgrade u kojoj stanuje, kada je eksplodirala eksplozivna naprava postavljena pod njegov BMV, koja je aktivirana na daljinu, i tada mu je amputirana leva potkolenica. On je bio teško ranjen i 2014. godine u Ulici Laze Telečkog. Tada je pogođen sa dva metka, posle čega je penzionisan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati