ISTRAŽITELJI SPECIJALNOG SUDA U PRIŠTINI: Pretres u kući Tačijevog saradnika

S.S.R.

22. 02. 2023. u 16:16

SPECIJALIZOVANO tužilaštvo Suda za ratne zločine na KiM sa sedištem u Hagu, danas sprovodi pretres kuće Adilja Behramaja, bivšeg savetnika nekadašnjeg predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija, protiv kojeg se već vodi proces za ratne zločine u ubistva.

ИСТРАЖИТЕЉИ СПЕЦИЈАЛНОГ СУДА У ПРИШТИНИ: Претрес у кући Тачијевог сарадника

foto: Fejsbuk

Prištinski mediji prenose da je advokat Artan Cerkini rekao da je racija počela ujutru, ali da ne može da iznosi detalje dok se ne završi.

Nekadašnji Tačijev savetnik Artan Behrami, koji je radio kada i Behramaj, napisao je na Fejsbuk profilu da je "upad Tužilaštva Specijalnog suda u stan našeg prijatelja i lidera medija "Demokracia" Adilja Behramajta je skandal bez presedana".

- Ovo je otvorena pretnja novinarima i slobodi medija na Kosovu. Bez prejudiciranja o motivima, zastrašivanje novinara ne služi na čast Specijalnom tužilaštvu - napisao je na Fejsbuku.

Iz Specijalizovanog tužilaštva nisu hteli da komentarišu ovaj pretres.

U medijima se pojavila i informacija da je Behramaj deo tima za odbranu Tačija. On na svom Fejsbuk profili često kači poruke podrške svom nekadašnjem šefu.

Inače, pred početak suđenja Tačiju, ali i njegovim saradnicima iz tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Jakupu Krasnićiju, Redžepu Seljimiju i Kadriju Veseljiju koje je najvljeno za 3. april (trebalo da počne 1. marta, ali na zahtev odbrane i uz saglasnost tužilaca pomereno za mesec dana), Tačijeva odbrana tvdri da su sve "njegove akcije bile samoodbrana od srpskih snaga".

Optužnica "četvorku" tereti za zločine počinjene u 42 nelegalna pritvora OVK na tzv. Kosovu i na severu Albanije nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke). Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAMTIĆU JA TEBE! Novak Đoković šokirao mnoge u Rimu (VIDEO)