PODNETE KRIVIČNE PRIJAVE: Zbog nepravilnosti u radu inicijativa za razrešenje direktorke Centra u Vršcu

Novosti online

13. 10. 2022. u 14:38

POKRAJINSKI sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, na osnovu prikupljenih podataka u obavljenom nadzoru, Gradu Vršcu – predsedniku Skupštine grada Vršca uputio je inicijativu za razrešenje vršioca dužnosti direktorke Centra za socijalni rad grada Vršca povodom utvrđenih nepravilnosti u radu.

ПОДНЕТЕ КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ: Због неправилности у раду иницијатива за разрешење директорке Центра у Вршцу

Foto: J. Baljak

Podneta je krivična prijava Osnovnom javnom tužilaštvu u Vršcu protiv odgovornog lica Centra i zaposlenih, kod kojih su utvrđeni propusti u radu u slučaju nasilja u porodici sa tragičnim ishodom od 4. oktobra 2022. godine.

Podsetimo, nadzor je usledio posle tragedije koja se desila 4. oktobra, kada je dvoipogodišnju Petru otac Marko Budirimović mučki udavio u kofi vode, pa se obesio. Stravičan zločin dogodio se oko 13 časova u iznajmljenom stanu na Vojničkom trgu u Vršcu. Marko Budimirović, koji je 27. septembra prvostepeno bio osuđen za porodično nasilje nad suprugom, Suzani je kobnog dana slao SMS poruke i video-snimak, u kojima je najavio da će ubiti ćerku i sebe. Nesrećna žena je to odmah prijavila policiji, koja je na licu mesta zatekla već izvršen zločin.

Zbog ove nezapamćene porodične tragedije, koja je potresla celu Srbiju, Pokrajinski sekretarijat za socijalnu zaštitu već sutradan je pokrenuo vanredni nadzor nad radom vršačkog Centra za socijalni rad. Nakon tri dana detaljne istrage, utvrđeno je da je, pre svega, bilo propusta u komunikaciji svih nadležnih službi – centra, policije i tužilaštva.

Kao najveći propust ocenjeno je to što Petra nije tretirana kao žrtva nasilja, iako je procenjeno da su u porodici Budimirović trajno narušeni odnosi između supružnika, kao i da postoji veliki rizik od ponavljanja nasilja. Uz sve to, sud je ubici, zbog mešovitog poremećaja ličnosti i anksiozno depresivnog stanja, bio naložio obavezno psihijatrijsko lečenje, na koje on nije išao.

Sekretarijat će, stoga, zatražiti od Grada Vršca da smeni direktorku Centra za socijalni rad Mirjanu Knežević, dok će protiv odgovornih u ovom slučaju, kako je rečeno, biti podnete prekršajne ili krivične prijave.

BONUS VIDEO - UČINIĆU SVE DA NIKO NE DOŽIVI ŠTO I MOJA PETRA: Majka ubijene devojčice iz Vršca jedva govori

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

RUSI RASPOREĐUJU UBITAČNE RAKETE NA OSTRVU: Jačaju snage usmerene na vernog američkog saveznika, oglasio se Šojgu