PRIMALI MITO GODINU DANA? Zašto je policija uhapsila 10 kolega iz Kuršumlije koji su bili angažovani na Merdaru

D. ZEČEVIĆ

28. 10. 2021. u 20:57

PO nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora unutrašnje kontrole uhapsili su deset službenika Policijske stanice Kuršumlija.

ПРИМАЛИ МИТО ГОДИНУ ДАНА? Зашто је полиција ухапсила 10 колега из Куршумлије који су били ангажовани на Мердару

Prelaz Merdare / Foto AP

Prema saznanjima "Novosti", oni su privedeni u sredu, 27. oktobra, zbog sumnje da su u dužem vremenskom periodu i u više navrata tokom 2019. i 2020. godine, kao službena lica na kontroli administrativnog prelaza Merdare, primali novac u različitim apoenima da bi propuštali osobe koje nisu imala svu potrebnu ličnu dokumentaciju i dokumentaciju za vozila. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati.

Hapšenje policijskih službenika u Kuršumliji potvrdio je i MUP saopštenjem u kojem se navodi da je pritvor određen za B. S. (51), Z. S. (53), S. B. (53), I. M. (48), N. P. (53), G. A. (53), D. P. (48) i D. F. (53), kao i penzionisanom policajcu G. Ć. (56).

- Oni se sumnjiče da su od septembra 2019. do oktobra 2020, na administrativnom prelazu Merdare, od lica zahtevali i primali novac kako ne bi obavili kontrolu i pregled tih osoba, što su bili u obavezi - navodi se u saopštenju MUP i ističe da su na ovaj način sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist od nekoliko hiljada evra.

Identična akcija hapšenja šestorice policajaca u Kuršumliji sprovedena je i krajem aprila ove godine. Oni su, takođe, osumnjičeni da su primali mito tokom kontrole osoba na administrativnom prelazu Merdare. Ovaj integrisani prelaz, u koji je Evropska unija uložila više od dva miliona evra, funkcioniše tako što se sa jedne starne nalaze srpska policija i carina, a pedesetak metara dalje su policija i carina takozvanog Kosova. Prelaz koji je pod jednim krovom pokriven je kamerama sa obe strane.

KOLONE

PREKO prelaza Merdare dnevno prođe po nekoliko stotina automobila. Tokom letnjih meseci, kada na KiM dolaze Albanci iz inostranstva, ovde se formiraju kilometarske kolone i tada preko ovog prelaza prođe na desetine hiljada vozila.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)