DIVNE SLIKE SA VOJNE AKADEMIJE: Proslavljena 172. godina postojanja (FOTO)

Tanjug

18. 03. 2022. u 08:37

POVODOM Dana Vojne akademije - 18. marta u Svečanoj sali te visokoškolske ustanove u kasarni “General Jovan Mišković” na Banjici održana je svečanost i uručena su priznanja i nagrade.

ДИВНЕ СЛИКЕ СА ВОЈНЕ АКАДЕМИЈЕ: Прослављена 172. година постојања (ФОТО)

Foto Vojska Srbije

Vojna akademija nastavlja tradiciju Artiljerijske škole koja je formirana na predlog srpskog državnika Ilije Garašanina sa idejom da se unapredi vojna sprema Kneževine Srbije.

Državni savet je usvojio taj predlog, a knez Aleksandar Karađorđević ga je odobrio 18. marta 1850. godine, zbog čega se taj datum i obeležava kao dan naše vojne visokoškolske ustanove.

Kulturni program svečane akademije koji su pripremili kadeti Vojne akademije, Medicinskog fakulteta VMA, učenici Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole “1.300 kaplara” bio je istorijsko-umetnička retrospektiva borbi za slobodu i stradanja srpskog naroda kroz epohe koje pamte svetle primere junaštva naše vojske i njenih starešina.

Svečana akademija počela je himnom Srbije u izvođenju hora Vojne akademije i minutom ćutanja u znak pomena na žrtve martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji 2004. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)