MOLEROV SPOMENIK NA VRAČARU: Odličje Petru Nikolajeviću do kraja meseca u istoimenoj ulici u Beogradu (FOTO)

Novosti online

03. 02. 2022. u 17:26

ZAMENIK gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas Umetničku livnicu „Braća Jeremić”, gde je završena izrada spomenika Petru Nikolajeviću Moleru.

МОЛЕРОВ СПОМЕНИК НА ВРАЧАРУ: Одличје Петру Николајевићу до краја месеца у истоименој улици у Београду (ФОТО)

Foto: Beoinfo

 Na osnovu odluke koju je usvojila Skupština grada Beograda, spomenik će se nalaziti u Molerovoj ulici, a Vesić je precizirao da je reč o autorskom delu vajara Ranka Đankovića.

– Spomenik će krasiti ovu ulicu na Vračaru već od kraja ovog meseca. Tako će Srbija konačno podići spomenik jednom od svojih vojvoda iz Prvog srpskog ustanka i predsedniku Narodne kancelarije, odnosno današnjim terminima rečeno, predsedniku srpske vlade iz perioda Drugog srpskog ustanka. On je ujedno bio i slikar i oslikao je Karađorđevu crkvu na Oplencu – naveo je Vesić.

U ovoj livnici trenutno se lije i spomenik Matiji Banu, koji će u martu biti postavljen na Banovom brdu.

– Nekim dubrovačkim Srbima, koji su doprineli razvoju srpske države, odužili smo se tako što su dobili ulice, a Matija Ban koji je svakako najznačajniji zaslužuje da ima spomenik. Tokom marta biće postavljeni i spomenik Aleksandru Deroku, delo vajara Zorana Kuzmanovića, i to u novoj pešačkoj zoni na Topličinom vencu, ispred zgrade gde je živeo. Pored toga, radimo i spomenik Branku Pešiću, autora Marka Kratohvila, koji će biti završen tokom proleća i nalaziće se u pešačkoj zoni Zemuna. Spomenicima se neguje kultura sećanja na ljude koji su značajni za našu istoriju i uče buduće generacije o onima koji su uticali da Srbija danas bude kakva jeste. Istovremeno, to je i zahvalnost onima koji su bili značajni u našoj prošlosti – naveo je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna