ZAPUŠTENA MARINA POSTAJE BISER GRADA: Ovako izgleda novo luksuzno naselje koje se gradi u Beogradu

S.B.M.

21. 05. 2021. u 09:00

OKO 4,3 hektara prostora nekadašnje marine Dorćol, koji je danas u potpunosti zapušten, narednih godina trebalo bi da postane jedan od najlepših delova prestonice.

ЗАПУШТЕНА МАРИНА ПОСТАЈЕ БИСЕР ГРАДА: Овако изгледа ново луксузно насеље које се гради у Београду

Foto: SEBRE promo

Zemljište je kupila češka kompanija SEBRE još 2019. za 3,86 milijardi dinara, a gradnja bi mogla da počne u drugoj polovini 2022. Ukupna vrednost projekta je oko 300 miliona evra. Izgradnja kompleksa bi trebalo da traje šest godina.

Kako napominju u ovoj češkoj kompaniji, projekat se razvija u skladu sa Planom detaljne regulacije (PDR) i još uvek je u fazi idejnog projekta. PDR je trenutno na javnom uvidu, a od njegovog usvajanja zavisiće budući parametri, uključujući i kvadraturu.

- Predviđena je izgradnja modernog stambeno-poslovnog kompleksa. Očekujemo da će preko 40 odsto površina biti zeleno (parkovi, bašte i ambijenti, drvoredi, staze za pešake i bicikliste). Akvatorijum i parter su takođe namenjeni za javno korišćenje, u kojem će biti smeštena dva vrtića i oko 30 lokala različitih sadržaja - kažu u SEBRE.

U ovoj kompaniji navode da ceo projekat karakteriše arhitektura horizontala i senki, sa ozelenjenim terasama i krovovima, koja predstavlja sublimaciju svih arhitektonskih senzibiliteta firme SEBRE:

- Osnovni motiv je okrenutost kompleksa ka marini, gde je Dunav ušao u kontinent, formirajući dugačku liniju kontakta između vode i terena. Cilj je bio stvoriti dobru konekciju između objekata i vode.

Marina Dorćol i parcele na kojoj se nalazi pripadaju spomeniku kulture Termoelektrane "Snaga i svetlost", objekta sagrađenog 1932. Buduća izgradnja ne sme da ugrozi i ošteti vizure i vrednosti jednog od bisera industrijske arhitekture. Grad Beograd će elektranu revitalizovati, a u njoj će ubuduće biti smešten Muzej Nikole Tesle.

U nastavku muzeja, van granica Marine Dorćol, do Dunava formira se velika javna parkovska površina. U neposrednom okruženju je predviđena i izgradnja Fakulteta muzičke umetnosti sa katedrom za ples. Novom zelenom kompleksu pristupaće se sa tri tačke, sa Dunava na severu i iz Dubrovačke ulice i Dunavskim kejom.

AUTORI ČEH I SRPKINjA

MARINU Dorćol projektovali su češki arhitekta Stanislav Fiala i Jelena Kuzmanović iz partnerskog biroa "Kuzmanović + Fiala". Stanislav Fiala je svetski priznat i višestruko nagrađivan arhitekta, a među mnogobrojnim priznanjima koje je do sada dobio su "Zgrada godine u Češkoj", "Nagrada grada Praga za građevinu godine", kao i "Atlas savremene svetske arhitekture Fejdon".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)