SRPSKI PREPARATI FATALNI ZA KORONU: Kompanija iz Kule dobila sertifikate za efikasnost u borbi protiv opasnog virusa

Z. RAJIĆ

17. 04. 2021. u 15:00

SVI preparati za dezinfekciju na bazi natrijum-hipohlorita, čiji je jedini proizvođač u Srbiji kompanija "Sigma" iz Kule, stopostotno uništavaju sve viruse, tako da deluju preventivno protiv kovida 19.

СРПСКИ ПРЕПАРАТИ ФАТАЛНИ ЗА КОРОНУ: Компанија из Куле добила сертификате за ефикасност у борби против опасног вируса

Foto: "Sigma"

To je nakon opsežnih ispitivanja potvrđeno u evropskoj laboratoriji IQACS Lab. Reč je o tri preparata pod nazivom "akvalor H", koji se razlikuju po koncentraciji aktivnog hlora i nose posebne oznake po miligramskom sadržaju tog elementa u litru vodenog rastvora.

Najpre je u oktobru prošle godine u pomenutoj laboratoriji dokazana apsolutna efikasnost preparata "akvalor H 1000", koji se koristi za dezinfekciju svih vrsta podova, površina i sanitarija, kako u javnim, tako i privatnim objektima.

- Nedavno je potpuna delotvornost u istoj laboratoriji posvedočena i za preparate "akvalor H 500" i "akvalor H 200". Prvi je namenjen za dezinfekciju prostora, površina i inventara u hotelima, restoranima, kafeima, fitnes i spa centrima, kao i frizerskim i kozmetičkim salonima. Drugi za samo nekoliko trenutaka dezinfikuje ruke, kao i bilo koju površinu ili predmet koji dolaze u kontakt sa hranom za ljude ili životinje - predočio je marketing menadžer u "Sigmi" Aleksandar Kolić.

Prema njegovim rečima, preparati "Sigme" jedini su u jugoistočnoj Evropi dobili sertifikate za delotvornos protiv svih virusa. Kulska kompanija, koja je dobitnik nagrade Privredne komore Srbije za poslovni uspeh u 2020. godini, pre izbijanja pandemije planirala je proizvodnju biocida za široku primenu, a on se pod imenom "akvalor H" pojavio lane u martu da bi se suprotstavio kovidu 19.

ISKORAK U HRVATSKU

HLOROGEN postrojenja za automatsku i ekološki bezbednu dezinfekciju vode za piće, kao i dezinfekciju vode u bazenima, industriji i postrojenjima za tretman otpadne vode, koje je "Sigma" u proteklih 25 godina ugradila u više od 150 vodovoda u Srbiji, našla su svoj put i do korisnika u zemljama regiona, a pre svega Mađarske i Hrvatske. Ovih dana privedeni su kraju radovi na isporuci i montaži HLOROGEN postrojenja sa pratećim dozirnim sistemima kakvo je pušteno u rad u fabrici vode u Osijeku gde uspešno obavlja svoju funkciju u dezinfekciji pijaće vode. Oprema je instalirana u okviru sveobuhvatnih radova na rekonstrukciji postrojenja. Ukupna vrednost ovih radova iznosi 780.000 evra. Ovim se vodovod Osijek svrstao u red ekoloških sistema vodosnabdevanja koji su izbacili gasni hlor iz upotrebe.

- Upotrebu preparata sa koncentracijama aktivnog hlora od 0,02 do 0,10, a takav je upravo "akvalor H", za prevenciju od virusa korona preporučili su SZO i Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti - naglasio je Kolić.

Proizvodi "akvalor H" ponuđeni su u ambalažama od 120 mililitara do pet litara, a nedavno se na tržištu pojavio "akvalor H 200" za dezinfekciju ruku u praktičnom, "džepnom" pakovanju od 50 mililitara.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)