GUVERNERKA NBS NA EVROPSKOM BANKARSKOM KONGESU: "Cilj je da se podrže države, građani i privreda"

B.Caranović

20. 11. 2020. u 15:18

GUVERNER Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković učestvovala je danas putem video-konferencije na 30. Evropskom bankarskom kongresu u Frankfurtu u organizaciji Evropske finansijske grupe.

ГУВЕРНЕРКА НБС НА ЕВРОПСКОМ БАНКАРСКОМ КОНГЕСУ:  Циљ је да се подрже државе, грађани и привреда

Foto: Tanjug

U pitanju je jedan od najuticajnijih kongresa u oblasti bankarstva i finansija u Evropi. Tema ovogodišnjeg bila je "Putem novog, održivog modela privrednog rasta".

Učesnici su u okviru tri sesije analizirali i diskutovali o ulozi finansija, novom modelu privrednog rasta i njegovim mikro i makro posledicama, kao i klimatskim promenama u pogledu uloge monetarne politike i fiskalne i finansijske stabilnosti.

Prema rečima Jorgovanke Tabaković,  cilj je da se podrže države, građani i privreda, da očuvaju uslovi za održive modele rasta, jer su oni osnov očuvanja postojećih i otvaranja novih radnih mesta.

-Zahvaljujući jednom od najizdašnijih i najbrže donetih ekonomskih paketa međzemljama u razvoju, u Srbiji smo uspeli da ograničimo negativne efekte krize, da sačuvamo proizvodne kapacitet i radna mesta, i omogućimo pun oporavak već sledeće godine – rekla je guvernerka.

I u pogledu inovacija Srbija je spremna i ume da pravi velike korake. Doneta je strategija digitalizacije, sektor za informaciono-komunikacione tehnologije u Srbiji ubrzano raste, što potvrđuje i podatak da je nivo izvoza ovih usluga u 2019. bio za blizu 400 odsto viši nego 2012. godine, a njihovo učešće u ukupnom izvozu usluga u tom periodu povećano je sa oko 12 na oko 21 procenat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere