DRŽAVNA POMOĆ STRANOJ KOMPANIJI: Zeljmište u Inđiji u vrednosti od preko 350 miliona za "Tojo tajers"

A. B.

24. 08. 2020. u 16:03

DRŽAVA će kompaniji "Tojo tajers" u Inđiji pokloniti 637.455 kvadrata zemljišta na kome će moći da grade fabriku.

ДРЖАВНА ПОМОЋ СТРАНОЈ КОМПАНИЈИ: Зељмиште у Инђији у вредности од преко 350 милиона за Тојо тајерс

Foto: D. Milovanović

Vrednost poklona je 352,8 miliona dinara. Za uvrat kompanija je obećala da će do 2023. godine zaposliti 523 radnika i završiti investiciju vrednu 364 miliona evra.

Saglasnost na ovu odluku dale je Komisija za kontrolu državne pomoći. 

"Toja tajers" proizvodi gume. Zapošljava na svetu 13.000 radnika i ima prihode od dve milijarde evra godišnje. Vrednost zemljišta u Inđiji koje će biti otuđeno bez naknade po proceni Poreska uprave je 553 dinara po metru kvadratnom. Pomoć je odobrena, jer Srbija ovu investiju nije podržala na neki drugi način. Zemljište bez naknade ustupa Direkcija za imovinu. 

Invetsitor je dužan da pet godina po završetku investicije zadrži broj radnika. Od 364 miliona evra ulaganja, najmanj ečetvrtina ne sme da sadrži državnu pomoć. 

Proizvodnja guma čini 85 procenata ukupne prodaje ove kompanije, u asortimanu su gume za putnička vozila, SUV, kamionete, kamione i autobuse. Buduća fabrika u Inđiji biće centar za proizvodnju guma za evropsko i rusko tržište. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

AMBASADOR Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je poklapanje eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji sa protestima u Beogradu „očigledan pritisak“ na srpsko rukovodstvo i da je „cilj Zapada promena politike Srbije“.

03. 06. 2023. u 15:03

Komentari (0)

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!