GENERALNI DIREKTOR NIS: Nastavljamo sa ulaganjima uprkos krizi

Rade Dragović

10. 08. 2020. u 12:55

GENERALNI direktor NIS-a, Kiril Tjurdenjev, rekao je da će ta kompanija, uprkos krizi, nastaviti sa ulaganjima u kapitalne projekte koji će doprineti daljem razvoju NIS-a.

ГЕНЕРАЛНИ ДИРЕКТОР НИС: Настављамо са улагањима упркос кризи

Foto: Promo

- Smanjili smo troškove, izvršili prioretizaciju investicija, ali štednja na račun dugoročnog razvoja kompanije za NIS nije i neće biti opcija. Ostajemo fokusirani na projekte koji će kompaniji, ali i Srbiji, doneti najviše benefita u budućnosti - rekao je Tjurdenjev.

Prema njegovim rečima, bez obzira na tešku situaciju na tržištu izazvanu padom cena nafte i pandemijom korona virusa, NIS nije smanjivao zarade, niti je otpuštao zaposlene, već je uspeo da očuva finansiranje ključnih projekata.

- Ukupno smo u prvoj polovini 2020. godine uložili 14,5 milijardi dinara, što je pravi podvig imajući u vidu uslove u kojima smo poslovali - rekao je generalni direktor NIS-a i dodao da se kriza očekivano odrazila na finansijske rezultate kompanije.

Tjurdenjev je naveo da je jedan od ključnih projekata NIS-a, „Duboka prerada“ u Rafineriji nafte Pančevo, u fazi izvođenja predstartnih aktivnosti.

- Kada bude počela sa radom, „Duboka prerada“ u Rafineriji nafte Pančevo će nam omogućiti da proizvodimo veće količine belih derivata – dizela, benzina i TNG-a i da smanjimo ili odustanemo od proizvodnje crnih derivata, pre svega mazuta. Sasvim konkretno, za vozače „Duboka prerada“ znači veće količine najkvalitetnijih goriva domaće proizvodnje. Za nas, „Duboka prerada“ znači i novi proizvod, naftni koks, koji se koristi u građevinarstvu i sada se uvozi u Srbiju. „Duboka prerada“ je investicija vredna više od 300 miliona evra. U ovom trenutku u toku je izvođenje predstartnih aktivnosti - rekao je Tjurdenjev.

On je ocenio da se NIS razvija zahvaljujući uspešnoj saradnji najvećih akcionara, „Gasprom njefta“ i Republike Srbije.

- Uspeh NIS-a u poslednjoj deceniji plod je zajedničkog rada i razumevanja «Gasprom njefta» i Vlade Srbije. Od kada je «Gasprom njeft» došao u Srbiju postoji konsenzus sa Vladom Srbije u donošenju odluka o NIS-u i mi se radujemo daljem razvoju kompanije na zadovoljstvo oba naša najveća akcionara. Želeo bih da istaknem da je naša Skupština akcionara odlučila da i u ovoj godini, uprkos krizi, NIS isplati 25 odsto prošlogodišnje neto dobiti na ime dividende - rekao je generalni direktor NIS.

On je dodao da NIS ima nekoliko ključnih prioriteta do kraja godine.

- Pre svega, zdravlje i bezbednost zaposlenih i potrošača, jer se pandemija nije završila. Zatim, održavanje socijalne stabilnosti naših zaposlenih koji izuzetno marljivo rade u ovim složenim uslovima. I veoma važno, očuvanje likvidnosti kompanije i obezbeđivanje pozitivnog novčanog toka, koji će nam omogućiti finansiranje ključnih projekata koji razvijaju NIS - rekao je Tjurdenjev.

Prema njegovim rečima, NIS i „Gasprom njeft“ i u uslovima krize nastavljaju sa društveno odgovornim aktivnostima.

- NIS zaista jeste društveno odgovorna kompanija i to nije floskula. Po početku pandemije, obezedili smo 270 tona goriva za humanitarne letove “Er Srbiji” kojima je u Srbiju dopremljena medicinska oprema i vraćeni naši ljudi iz inostranstva. Naša matična kompanija “Gasprom njeft” je u aprilu i maju obezbedila besplatno gorivo za potrebe javnih službi Srbije, ministarstvima odbrane i policije, medicinskim i vatrogasnim službama. Takođe, nismo zaustavili naš društveno-odgovorni program “Zajednici zajedno” i ove godine ćemo, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom prosvete, uložiti 114,5 miliona dinara u digitalizaciju nastavnog procesa i povećanje bezbednosti u školama u 12 gradova i opština širom Srbije - rekao je Tjurdenjev.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)