MALI SAOPŠTIO DOBRE VESTI: Uplata zaposlenima će biti izvršena do 10. avgusta, za one sa srednjom školom 20 hiljada dinara

Novosti online

25. 07. 2020. u 09:39 >> 10:24

MINISTAR finansija Siniša Mali izjavio je danas da će država za drugi paket mera za pomoć privredi za ublažavanje negativnih posledica krize usled Kovida 19 izdvojiti još oko 66 milijardi dinara.

МАЛИ САОПШТИО ДОБРЕ ВЕСТИ: Уплата запосленима ће бити извршена до 10. августа, за оне са средњом школом 20 хиљада динара

Foto: Printskrin Prva TV

On je gostujući na TV Prva rekao da će država za 60 odsto od iznosa minimalne zarade za dva meseca izdvojiti 36 milijardi dinara, dok će odlaganje poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec koštati oko 30 milijardi dinara.

Prva uplata biće do 10. avgusta, dok druga uplata sledi u septembru.

- Dodatnih 66 milijardi dinara će država odvojiti u drugom paketu mera kako bi podržala privredu i to je sjajna vest za privrednike, od marta smo krenuli sa merama i jedna smo od retkih zemalja koja će imati šest meseci ekonomskih mera za podršku privrednicima- rekao je ministar.

On je podsetio da je dosadašnji paket podrške bio vredan 5,1 milijardu evra.

Kako je dodao, ponosan je što je Srbija jedna od retkih zemalja u svetu koja može da se pohvali ovakvom podrškom privrednicima.

- U ovom trenutku ne znam zemlju koja je ovakvim sveobuhvatnim mera podržala privrednike - rekao je Mali.

Rekao je da su finansije stabilne, da ima novca i da je ispunjeno sve ono što je obećano.

Program "Moja prva plata", je odličan, jer oni koji su završili srednju školu, a zaposle se, država će izdvojiti 20 hiljada dinara za njihovu platu, a za one koji su završili fakultet izdvojićemo 24 hiljade dinara po zaposlenom, a poslodavac će platiti ostatak.

PRIVREDNA AKTIVNOST U SRBIJI NIJE STALA,100 EVRA POMOGLO

Privredna aktivnost u Srbiji nije stala za vreme krize izazvane pandemijom virusa korona, a tome je doprinela i mera pomoći punoletnim građanima od 100 evra koje su vraćene u privredne tokove i kroz PDV se vratio u budžet, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Kako je naveo, u julu se očekivalo priliva u budžet 45,5 milijardi dinara, a ostvareno je 50,1 milijarda.

Takođe, očekivalo se 20 milijardi dinara priliva od PDV, a dobijeno je četiri milijarde više i to, kako kaže Mali, upravo zbog toga što privredna aktivnost u Srbiji nije stala.

- Tih 100 evra se osetilo, ljudi su kupovali, to se oslikalo i kroz naplatu PDV i sada se vidi efekat toga. U ekonomskom smislu ta mera je apsolutno opravdana i kao što smo očekivali taj novac se vratio u privredne tokove, investirsan je i PDV se vratio u budžet - kazao je Mali na TV Prva.

Dodaje da je ta mera bila važna i u psihološkom smislu kod građana jer na početku je postojao strah, a ta mera je državi poslužila da vrati optimizam i da pokažu građanima da je tu država na koje mogu da se oslone.

- Kada pogledate strukturu naših mera, pogodili smo u centar, ono što je privredi bilo potrebno, ali ono što je važno jeste da država pokazuje koliko je odgovorna i da građani mogu da se oslone da ćemo kroz odgovorne mere da sprovodimo odgovornu ekonomsku politiku - kazao je Mali.

Upitan odakle novac državi da isfinansira sve mere, Mali kaže da ćup ne postoji, ali da postoji odgovorna ekonomska politika koja se sprovodi od 2014. godine.

Podseća da je 2013. Srbija bila pred ivicom bankrota, a da se onda ušlo u teške reforme što nas je dovelo do toga da u prethodne četiri godine imamo suficit u budžetu, stabilizovan javni dug i udeo javnog duga u BDP, što daje mogućnost da se zadužimo i dobijemo i privučemo nova sredstva.

Mali kaže da se za drugi paket mera Srbija nije zadužila, kao i da za prvi jeste i ističe da smo imali kredibilitet da taj novac dobijemo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

I DALJE RASTEMO, UPRKOS KRIZI, A JAVNI DUG NAM JE POD KONTROLOM: Mali sa potpredsednicom regiona Evrope i Centralne Azije u Svetskoj banci