USVOJENO: Novi propis za sve građane koji su podigli kredite - omogućena lakša otplata

B.Ca.

13. 07. 2020. u 16:43

IZVRŠNI odbor Narodne banke Srbije usvojio je propise koji će omogućiti lakšu otplatu određenih kredita odobrenih do 18. marta.

УСВОЈЕНО: Нови пропис за све грађане који су подигли кредите - омогућена лакша отплата

Foto: Novosti arhiva

Usvojena je dopuna Odluke o adekvatnosti kapitala banke i izmena i dopuna Odluke o upravljanju rizikom koncentracije po osnovu izloženosti banke određenim vrstama proizvoda.

Novi propisi se odnose na potrošačke kredite, uključujući i one odobrene za kupovinu motornih vozila, gotovinske ili druge kredite, izuzimajući stambene kredite i minus po tekućem računu.

Kako je objasnila NBS, usvojenim novinama bankama se otvaraju dodatne mogućnosti da u toku ove i naredne godine dužnicima koji su se zadužili pre nastupanja vanrednih okolnosti ponude odgovarajuče olakšice u otplati tih kredita, a da se to ne odrazi negativno na njihovo poslovanje.

- Banke će moći da dužnicima ponude refinansiranje ili promenu datuma dospeća poslednje rate potrošačkih, gotovinskih i ostalih kredita na dodatnih dve godine duže u odnosu na trenutno važeći režim rokova otplate tih kredita - kažu u NBS. - Te olakšice banke mogu ponuditi dužnicima i u slučaju da je posle refinansiranja, odnosno promene datuma dospeća poslednje rate pod uslovima predviđenim novim propisima, kreditno opterećenje dužnikovih prihoda veće od 60 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NELE I OKI PORUČUJU „STRUJU ŠTEDI“: Evo u čemu je ključ za osvajanje fiće