ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ: Svi smo u pripravnosti, juče smo obezbedili dodatna napajanja za region

Novosti online

22. 06. 2024. u 09:00

Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je za RTS da je situacija u Srbiji bila stabilna i da će tako i ostati. Pojašnjava da se od 2015. dosta ulagalo u elektroenergetski sistem i da su interkonekcije sa Crnom Gorom, BiH i Hrvatskom i juče bile u funkciji. Mi smo obezbedili dodatna napajanja za region i ja sam zaista ponosna na to, rekla je ministarka.

ЂЕДОВИЋ ХАНДАНОВИЋ: Сви смо у приправности, јуче смо обезбедили додатна напајања за регион

Foto: Ministartsvo rudarstva i energetike

“Moramo da budemo maksimalno posvećeni i angažovani, da sve kolege u elektroenergetskom sistemu budu u predostrožnosti i da nadgledaju situaciju“, rekla je ministarka gostujući u Dnevniku RTS-a.

Navodi da ono što se juče desilo u regionu nije nimalo jednostavno.

“To je jedan od najvećih prekida u poslednjih 20 godina, posle onoga koji se desio u Italiji, koji je zahvatio deo Švajcarske i to u evropskom prenosnom sistemu, jer su svi sistemi u regionu i povezani, zemlje između sebe, ali i sa evropskim prenosnim sistemima. Tako da je situacija poprilično kompleksna i moramo biti i bili smo, ali ćemo i ostati posvećeni", rekla je ministarka Đedović Handanović.

Ministarka je istakla da su svi u elektroenergetskom sistemu bili u pripravnosti otkako je u sredu u region došao afrički toplotni talas.

“Apsolutno su svi bili pod alarmom i to se pokazalo juče i na delu, uspeli smo da održimo sistem stabilan. Kod nas nijednog momenta nije bilo prekida, a Elektroprivreda je, s druge strane, obezbedila dovoljnu količinu električne energije“, navela je ministarka.

Interkonekcije sa Crnom Gorom, BiH i Hrvatskom i juče su bile u funkciji

Ukazuje da se u elekrtroenergetski sistem ulagalo od 2015, da je dosta investicija završeno, kao i da je dosta njih u fazi završetka.

“Ove godine ćemo imati i nova postrojenja na mreži, ali i dodatna i u prvoj polovini naredne godine. Prenosni sistem smo jačali u prethodnim godinama i to se videlo. Međutim, mi smo svi uvezani i bitno je da mi jačamo naše interkonekcije, a imamo ih osam“, poručila je ministarka.

Sever Crne Gore je zahvaljujući povezanosti sa našim sistemom ostao u radu, kao i TE "Pljevlja", rekla je Đedović Handanović dodajući i da su interkonekcije sa Bosnom i Hercegovinom i sa Hrvatskom potpuno bile u funkciji.

“S obzirom na to da su termoblokovi u Bosni i Hercegovini ispali, mi smo obezbedili dodatna napajanja kolegama u regionu i ja sam zaista ponosna na to“, navela je gošća Dnevnika RTS-a.

EMS ima 15 stubova za slučaj havarije

Na pitanje može li Srbija brzo da reaguje kada se dese ovakve situacije, ministarka odgovara da može i da je to pokazala u nekim prethodnim situacijama, kada su se dešavali kvarovi na manjem nivou.

"Imali smo u Šidu jedan kvar koji je saniran veoma brzo, za jedan dan, kada je nekoliko stubova ostalo oštećeno ili su se potpuno polomili. Elektromreže Srbije imaju 15 havarijskih stubova, što se pokazalo odlično. Radiće na tome i da nabave dodatne stubove. Znači da možemo da reagujemo brzo, da možemo da otklonimo kvarove tamo kada se dese i gde se dese", rekla je ministarka Đedović Handanović.

Objašnjava da izazovi postoje i leti i zimi zbog povećane potrošnje energije, kao i da je potrebno da se obezbedi dovoljna količina energije, ali i da se ulaže kako u prenosni, tako i u distributivni sistem.

Potrošnja struje u prethodnim danima bila veća i za 30 odsto

Ministarka Đedović Handanović je rekla i da je svaki put kada su temperature preko 30 stepeni, potrošnja veća od 15 do 20 odsto, a u prethodnim danima potrošnja je bila veća i od 20 do 30 odsto.

"I to nije malo, to je negde ekvivalentno nekih preko 600 megavata, odnosno termokapacitetu TENT-a B i građani treba toga da budu svesni, da treba da budemo racionalni i leti kao što smo bili zimi. Mi smo zimi uspeli da imamo i smanjenu potrošnju, građani su i manje trošili i štedeli i zaista hvala im na tome i da ostanemo isto toliko racionalni i leti jer su i leti sistemi preopterećeni", zaključila je ministarka Dubravka Đedović Handanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Poginuo Dmitrij Adajev