PREPOLOVLJENE ISPORUKE BOINGA: Tromesečne isporuke smanjene na 83 aviona ili za skoro dvostruko manje

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

09. 04. 2024. u 21:46

ISPORUKE Boingovih aviona pale su u prvom tromesečju na najmanji broj od sredine 2021. godine, otkada se ta američka kompanija našla pod pojačanim inspekcijskim nadzorom, nakon što se u januaru tokom leta dogodio incident na jednom od njenih aviona modela "737 Maks 9".

ПРЕПОЛОВЉЕНЕ ИСПОРУКЕ БОИНГА: Тромесечне испоруке смањене на 83 авиона или за скоро двоструко мање

Foto: Tanjug/AP

Kompanija je predala kupcima 83 aviona od početka godine do 31. marta, što je znatno manje u poređenju sa 157 u prethodna tri meseca, preneo je Si-En-Bi-Si (CNBC).

Kako navodi medij, Boing je samo u martu isporučio 29 letelica, ali dodaje da kupci i dalje naručuju nove mlaznjake od američkog proizvođača, koji zajedno sa Erbasom dominira na tržištu velikih mlaznih aviona.

Kompanija sa sedištem u Sijetlu prošlog meseca prijavila je porudžbine za 111 novih aviona.

Boing već više od pet godina ima probleme sa svojim avionima, uključujući i dve fatalne nesreće Boinga "737 maks" 2018. i 2019. godine u kojima je poginulo 346 ljudi, navodi Si-En-En (CNN).

U januaru je tokom leta kompanije Aljaska erlajns zabeležena eksplozija na boku Boingovog aviona "737 Maks" , koja je stvorila rupu na trupu.

Od nesreće, Federalna uprava za vazduhoplovstvo je pregledala Boeingovu proizvodnju 737 Mak i zabranila proizvođaču aviona da poveća proizvodnju mlaznjaka dok ne dovrši procedure kontrole kvaliteta.

Bezbednosni problemi su doveli do kumulativnog gubitka Boinga od više od 31 milijarde dolara.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo