PROPAST SANKCIJA ZAPADA: Rusija od nafte sada još više zarađuje

Novosti online

06. 12. 2023. u 22:33

SPORAZUM o sankcijama dogovoren pre godinu dana uključivao je gornju cenu od 60 dolara po barelu za rusku naftu, što je 24 dolara ispod prosečne tržišne cene u poslednjih 12 meseci.

ПРОПАСТ САНКЦИЈА ЗАПАДА: Русија од нафте сада још више зарађује

Foto Tanjug/AP

Imao je za cilj da uskrati Rusiji sredstva za finansiranje specijalne vojne operacije u Ukrajini, ali "Blumberg" piše da je umesto toga, podstakao unosan posao za mnoštvo trgovaca i brodskih kompanija kojima je teško ući u trag, jer "čak 11 milijardi dolara godišnje ispari između trenutka kada nafta napusti Rusiju do trenutka kada stigne do kupaca".

Granica cene je strukturisana tako da spreči kompanije da pružaju Rusiji usluge kao što su transport i osiguranje kada se nafta prodavala za više od 60 dolara. Istovremeno, Evropska unija je zabranila skoro sav uvoz nafte iz Rusije, koja je do tada bila glavni snabdevač bloka, gurajući Moskvu u naručje dva dominantna kupca: Kine i Indije.

Plan sankcija je zamišljen kao način da se ograniče ruski prihodi od nafte bez izazivanja skoka globalnih cena energije.

Nusprodukt je preoblikovanje finansijske arhitekture trgovine naftom i pomorske trgovine na način za koji neki stručnjaci kažu da bi moglo biti teško preokrenuti na kraju sukoba ili nakon eventualnog ukidanja postojećeg režima sankcija.

To je povećalo strah od ekološke katastrofe i ostavilo otvorena vrata za ove nevidljive naftne fondove koji se vraćaju u Kremlj za, kako navodi "Blumberg", finansiranje sukoba u Ukrajini.

Foto Tanjug/AP

FLOTA U SENCI

Uprkos privremenim znacima da Zapad reaguje kako bi pokušao da osujeti ruski izvoz, vlasti u Grčkoj tvrde da su nemoćne da spreče ove tajne pomorske aktivnosti koje se odvijaju tik uz obalu ove zemlje. Španija, još jedna država članica EU, uspela je da zaustavi sličnu aktivnost.

Radeći pod ograničenjem cena, brodovi u grčkom vlasništvu su ove godine pretovarili više moskovske nafte od rivala iz bilo koje druge pojedinačne zemlje osim same Rusije. Prema podacima o isporuci, grčki brodovi su prevezli 20 odsto svih ruskih isporuka nafte do sada u 2023. i skoro trećinu njenog izvoza vodeće nafte tipa Ural.

Sve veći značaj flote u senci je očigledan, ona je ove godine prevezla oko 45 odsto ruske nafte. Vlasnici brodova i trgovci koji su uključeni pomogli su Rusiji da se prebrodi teškoće paketa sankcija koji je prvobitno bio oglašen kao agresivan potez kojim se po prvi put nameće ograničenje cena za glavnu robu kojom se trguje na međunarodnom nivou.

Ipak, ruski prihodi od njenih glavnih izvora nafte, skoro su se udvostručili između aprila i oktobra. Ruski neto prihodi od nafte od 11,3 milijarde dolara u oktobru činili su 31 odsto ukupnog neto prihoda državnog budžeta za taj mesec, prema proračunima "Blumberga" koji su zasnovani na podacima ruskog ministarstva finansija.

To je bilo najviše od maja 2022. i premašilo je bilo koji mesec u godini pre početka sukoba u Ukrajini, što je u početku izazvalo ogromnu volatilnost nacionalnog izvoza.

Ruske kompanije i vlasnici flote u senci zajedno su prevezli više od 70 odsto ruske nafte u prvih devet meseci 2023. godine, omogućavajući Moskvi da zadrži kontrolu nad svojim izvozom i da progresivno povećava cene. S obzirom na to da je Rusija ove godine izvezla blizu 3,5 miliona barela nafte dnevno, to znači da oko 11 milijardi dolara ide preko anonimnih trgovaca, ili nepoznatih špediterskih kompanija.

Foto AP

KOMPANIJE KOJIMA JE TEŠKO UĆI U TRAG

Pre februara 2022. godine, najvećim delom ruske nafte upravljalo je nekoliko super-moćnih trgovaca koji su radili na lokacijama poput Londona i Ženeve. Kompanije koje su napustile trgovinu ruskom sirovom naftom, nedugo nakon početka sukoba, zamenila je armija manjih kompanija sa sedištem od Hong Konga do Dubaija kojima je teže ući u trag.

Ključno pitanje je, kako piše "Blumberg", da li Amerika i njeni saveznici zaista žele da smanje ruske tokove nafte, jer bi to potencijalno dovelo do povećanja globalnih cena goriva u izbornoj godini za Bajdena.

Ako to ne urade, a to je uverenje mnogih trgovaca naftom i analitičara, onda Moskva ima rešenja koja može da upotrebi: od svoje flote u senci do ohrabrivanja zapadnih pružalaca usluga da zažmure pred potencijalno lažnim uverenjima trgovaca o ceni po kojoj kupuju naftu.

-Kreatori politike su uvek imali dvostruke ciljeve: održati tržište dobro snabdevenim, ali smanjiti prihod Rusije po barelu. Čini se da je jasno da je prvi prioritet prednost. Ciljane mere sprovođenja su se povećale u poslednjih šest nedelja, ali u velikoj meri Rusija je većinu svog izvoza sirove nafte i proizvoda sklonila van lakog dometa sankcija G-7, rekao je analitičar Ben Kejhil.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!