"HAREC": Da li je Hamas zaradio milione kladeći se na izraelske akcije pre početka sukoba?

Novosti online

05. 12. 2023. u 17:50

HAMASOV napad na Izrael 7. oktobra zatekao je izraelsku vojsku nespremnu. Ali neko je izgleda znao da će do napada doći i zaradio je milijarde kladeći se na pad vrednosti izraelskih akcija u Tel Avivu i na Volstritu pet dana pre napada, tvrde eksperti.

ХАРЕЦ: Да ли је Хамас зарадио милионе кладећи се на израелске акције пре почетка сукоба?

Foto: Piksabej

Bivši komesar američke Komisije za hartije od vrednosti Robert Džekson i stručnjak za obveznice Džošua Mits naveli su u tekstu pod nazivom "Trgovanje terorom" da su takozvane kratkoročne izraelske obveznice porasle u danima pre 7. oktobra, daleko nadmašivši prodaju tokom "brojnih drugih perioda krize".

Iako autori ne upiru direktno prstom u Hamas, aludiraju da je grupa finansijski više nego "pismena" da ovo izvede i tako profitira od napada. Neko je, navode, zaradio milione na tuđoj nesreći.

Džekson i Mits su sa svojim timom, piše "Harec", pronašli snažne indicije da je 2. oktobra neko u američkim berzanskim krugovima očekivao haos u Izraelu i kupio ogromnu količinu izraelskih akcija kladeći se da će njihova vrednost pasti. Takozvani "šorting" - koji nije nezakonit - uključuje zaradu od hartija od vrednosti koje ne posedujete. Ako ste uvereni da će akcije pasti, pozajmite ih od nekoga, prodate ih, a onda ih kasnije (ponekad samo za nekoliko dana) kupite na tržištu po nižoj ceni, vratite pozajmljeno i stavite razliku u džep.

Foto printskrin Harec

Ljudi koji su 2. oktobra uzeli izraelske akcije prošli su dobro. Eksperti navode da je prvog dana poslovanja posle napada na Izrael, 11. oktobra, trgovina izraelskim akcijama na američkom tržištu nadmašila prodaju koja se dogodila tokom drugih perioda krize, uključujući finansijsku krizu 2008. A klađenjem na izraelske akcije, neko je zaradio milione dolara za nekoliko dana.

Ono što je interesantno da je klađenje protiv Izraela bilo naročito izraženo u Njujorku, verovatno zato što su investitori zaključili da će vojna industrija dobro proći od neprijateljstava, a mnoge druge kompanije posluju na međunarodnim tržištima, tako da napad na Izrael ne bi škodio njihovom poslovanju, ali i na berzi u Tel Avivu.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)