PRVI PUT U ISTORIJI: Kina beleži odliv direktnih stranih investicija

Novosti online

06. 11. 2023. u 22:51

DIREKTNE investicije u platnom bilansu Kine pale su za 11,8 milijardi dolara u trećem kvartalu ove godine, saopštila je Državna uprava za računovodstvo.

ПРВИ ПУТ У ИСТОРИЈИ: Кина бележи одлив директних страних инвестиција

Foto shutterstock

Ovo je prvo smanjenje pokazatelja od 1998. godine, kada je počela da se vodi ova statistika.

Ovaj pokazatelj beleži tokove novca, povezane sa stranim kompanijama koje posluju u Kini. Po mišljenju analitičara Blumberga, prvo smanjenje ovog pokazatelja u istoriji ukazuje na nevoljnost stranih preduzeća da reinvestiraju svoja sredstva u Kinu zbog rastućih nesuglasica između Kine i Zapada i atraktivnijih uslova za skladištenje kapitala u zapadnim zemljama.

-Neke slabosti u prilivu stranih direktnih investicija u Kinu mogu biti posledica iznošenja prihoda multinacionalnih kompanija, citira Rojters analitičare Goldman Saksa.

-Zato što su kamatne stope u Kini „niže na duži rok“, dok su kamate van Kine dugoročno više, „pritisak na odliv kapitala će se verovatno nastaviti“.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024