SVAKA POMOĆ OD DRŽAVE ZNAČI: Poljoprivrednici zadovoljni kako je skrojen agrarni budžet

E.B.T.

30. 10. 2023. u 18:53

POLjOPRIVREDNICI iz Novog Sada, Šapca i Čačka pozdravljaju odluku o povećanju agrarnog budžeta u narednoj godini na 119 milijardi dinara. Kako ističu, na taj način će brojne subvencije za poljoprivrednike biti uvećane. Od predviđenih 119 milijardi, 14 milijardi dinara vratiće se poljoprivrednicima na ime povraćaja akciza za gorivo u iznosu od 50 dinara po litru. Prema oceni agroekonomskog analitičara Žarka Galetina, primarni agrarni proizvođači će osetiti boljitak s obzirom na to da susubvencije po hektaru povećane duplo.

СВАКА ПОМОЋ ОД ДРЖАВЕ ЗНАЧИ: Пољопривредници задовољни како је скројен аграрни буџет

Foto Tanjug

- Novi agrarni budžet je “gađao” najugroženije grupe poljoprivrednika koji su ove godine pretrpeli značajne gubitke zbog veoma loše tržišne pozicije primarnih kultura – kaže Galetin. - S obzirom na okolnosti u kojima se nalazi i naša država mislim da je ovo maksimum koji je mogao da se izdvoji.

Poljoprivrednik Rudolf Tot iz Temerina koji se više od 30 godina bavi ratarstvom kaže da će subvencije posebno biti od koristi manjim proizvođačima.

- Prethodne tri godine nam ne služe, što se tiče cenovne politike i suše sa kojom se borimo, očekivali smo bolje prinose – navodi Tot. - Dobar znak za narednu godinu je povećanje sa 20 na 100 hektara, međutim najvažnije je da to bude pre setve, kada su ulaganja najveća. Tako smo i ranijih godina dobijali novac u martu i aprilu.

Kako kaže Tijosav Salemović iz čačanskog sela Lipnica, svoje košnice, zbog lošeg roda voća u okolini Čačka, morao je da seli u Banat, što je proizvelo dodatne, neplanirane troškove. On smatra da iako povećanje subvencije sa 800 na 1.000 dinara možda ne deluje puno, biće dovoljno da pokrije troškove puta.

- Biće značajno, jer su posebno troškovi za selidbu izuzetno veliki – objašnjava Selemović. - Nama koji selimo košnice su ove subvencije dobrodošle, jer će pokriti rashode goriva i obilaženja.

I Marku Lukoviću novčani podsticaji koje daje Vlada Srbije dobrodošli su u njegovoj proizvodnji jabuka na padinama Jelice. On kaže da je uz pomoć države nabavio i traktor i priključne mašine, a povlastica za jeftinije gorivo je važna stavka u njegovom budžetu.

- Cena dizela je baš u poslednje vreme porasla i baš je skup – navodi Luković. - Biće značajno da bude jeftiniji kako bi proizvodnja bila što rentabilnija.

Subvencije za stočare pomoći će da se stočni fond srpskog sela, koji je decenijama unazad u opadanju održi na trenutnom stanju, a možda i poveća, ističu stočari zapadne Srbije.

- Ima vajde, bile su subvencije po grlu 25 dinara, sada su 40, premije za mleko su bile sedam i 10 dinara, ali sada su izašle na 19 dinara – kaže Slavica Vesković iz sela Pranjani. - Svaka pomoć od države posebno seljaku, mnogo znači.

Savetodavac u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Šabac Zoran Kozlina ističe da će prema budžetu za narednu godinu, biti sačuvan visok nivo subvencija u ratarskoj i stočarskoj poljoprivrednoj proizvodnji.

- U mlečnom govedarstvu ostaju subvencije od 40.000 dinara po muznom grlu, kao i premija od 19 dinara po litri mleka, dok se u svinjarstvu očekuje povećanje sa 15.000 dinara na 17.000 ili 18.000 dinara po grlu, što će biti definisano pravilnikom, a za priplodne ovce sa 7.000 na 10.000 dinara – precizira Kozlina. - Neće biti zaboravljeni ratari, ostaje subvencija. Značajan je i podsticaj od 18.000 dinara po obradivom hektaru, ali se povećava površina za koju mogu da ostvare subvencije sa 20 na 100 hektara, što će obradovati veće proizvođače.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!