POGLEDAJTE SPISAK SRPSKIH PROIZVODA KOJE ĆEMO IZVOZITI U KINU BEZ CARINE: Od voća i povrća, do gvožđa i čelika - Ovo je detaljan popis

Novosti online

23. 10. 2023. u 10:32

SPORAZUM o slobodnoj trgovini sa Kinom otvoriće Srbiji vrata za bescarinski izvoz oko 10.000 proizvoda. Očekuju da će sporazum povećati obim domaće privrede i dovesti nove investitore.

ПОГЛЕДАЈТЕ СПИСАК СРПСКИХ ПРОИЗВОДА КОЈЕ ЋЕМО ИЗВОЗИТИ У КИНУ БЕЗ ЦАРИНЕ: Од воћа и поврћа, до гвожђа и челика - Ово је детаљан попис

Foto Pixabay free images

Na dan kada sporazum stupi na snagu, u Kinu ćemo bez carine izvoziti sveže voće, prerađevine od mesa i povrća, džem, pivo, vodu. Ti proizvodi čine 60 odsto liste domaćih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koje je Srbija kandidovala za ukidanje carina.

U tu grupu, između ostalog, spadaju i uljarice, pivo, mineralna voda.

Odmah izvoz bez carina

  • Voće: sveže jabuke, breskve višnje, šljive, lubenice
  • Prerađevine: konzervisani mesni proizvodi, kobasice, konzervirano povrće, džemovi, kiseli krastavci, kukuruz šećerac, svinjska mast
  • Meso: zamrznuto svinjsko meso, šaran, pastrmka
  • Seme: raž, ječam, ovas, suncokret, uljana repica
  • Piće: pivo, mineralna voda, prirodna voda
  • Ostalo: Suvo grožđe, sveže i sušeno bilje za industrijske svrhe, goveđa koža, ruže

Za 16 odsto proizvoda sa liste, carine će se do potpunog ukidanja, smanjivati narednih pet godina. Na njoj su sveže i sušeno povrće, od voća – kruške i grožđe, potom žvakaće gume, voćni sok, kečap i neki konditorski proizvodi. 

Za dve decenije, izvoz srpskog vina u Kinu porastao je sa 80 na 380.000 litara. 

Predsednik je u jučerašnjem gostovanju naročito istakao da se potpisivanjem sporazuma u Kini otvaraju prilike za izvoz već pobrojanih namirnica, dok za izvoz vina država očekuje najveći zamajac.

- Zašto bi ljudi imali u skladištima po 50.000 boca vina u podrumu. Za 5 godina više neće biti carine za izvoz vina u Kinu - rekao je predsednik i dodao da će se carina svake godine snižavati za 20 posto.

- Pričao sam sa porodicom Aleksić iz Vranja, koja već sada izvozi vina u Kinu, a zamislite kada carina bude 30 odsto niža, šta će im to značiti - naveo je predsednik. 

- Verujemo da ćemo smrznutu malinu za pet ili šest godina gotovo preko 60 odsto da izvozimo u Kinu - dodaje on. 

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković kaže da će to značiti za našu ekonomiju, privredu, nova radna mesta kao i, kako je istakla, za nesigurnost koja se trenutno uvukla zbog situacije na tržištu gde se poslovni partneri menjaju.

Ukidanje carina na industrijske proizvode

  • Gvožđe i čelik: toplo i hladno valjani proizvodi, šipke i profili
  • Mašine i bela tehnika: kotlovi za centralno grejanje, pumpe za gorivo, hidraulične pumpe, mašine za pranje sudova i veša, pojedini frižideri, usisivači, ventilatori
  • Farmaceutski i kozmetički proizvodi, sredstva za čišćenje, mineralna đubriva
  • Plastika: lavaboi, kade i posuđe
  • Drvo: ogrevno, neobrađeno, delimičo obrađeno, drveno posuđe
  • Tkanine: od pamuka i vune, grudnjaci, tekstilne tapete

Od industrijskih proizvoda iz Srbije u Kinu bez carine će ići proizvodi od gvožđa i čelika, kotlovi za centralno grejanje, pumpe za gorivo, hidraulična turbina, bela tehnika, sedišta, drvo, farmaceutski i kozmetički proizvodi, sredstva za čišćenje, proizvodi od plastike, mineralna đubriva, tekstil.

To važi i za farmaceutske i kozmetičke proizvode, sredstva za čišćenje, mineralna đubriva, plastične proizvode, ogrevno drvo, tkanine.

Ukidanje carina u narednih 5 godina

  • Povrće: krompir, paradajz, crni i beli luk, kupus, krastavci, kornišoni, sveže i konzervirane pečurke
  • Voće: kruške i grožđe
  • Vino: penušava vina, vina u pakovanju do dva litra, voćna vina, ostala fermentisana pića
  • Industrijski proizvodi: kablovi za automobile, auto-gume, viljuškare, toplotne pumpe, zamrzivače
  • Ostalo: žvakaće gume, mešavine voćnih sokova, kečap, vafli, oblande

U narednih pet godina biće ukinute i kineske carine na srpske kablove u auto-industriji, auto-gume, keramičke pločice, klima-uređaje, zamrzivače, toplotne pumpe, viljuškare.

Po stupanju sporazuma na snagu, Kinezi će nam bez carina izvoziti žive životinje, palmino ulje, pirinač, šitaki pečurke, kelj, špargle, plavi patlidžan, kokosov orah, banane, ananas i avokado. Liberalizaciju će sačekati kupus, sojino brašno, mešavine povrća.

BONUS VIDEO: PARADAJZ ZA DžABE - Proizvođači iz Leskovca poklanjaju povrće

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona