MAĐARSKA ZAOBIŠLA UKRAJINU: Budimpešta rešila problem dopremanja ruskog gasa

Novosti online

18. 08. 2023. u 20:48

KOLIČINE ruskog gasa, koje dolaze u Mađarsku preko Ukrajine, mogu se preusmeriti na „Turski tok“, izjavio je na pres konferenciji ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto.

МАЂАРСКА ЗАОБИШЛА УКРАЈИНУ: Будимпешта решила проблем допремања руског гаса

Mapa Novosti

-Mađarska je na vreme preduzela mere kako bi se napori za diversifikaciju ne bi odnosili samo na izvore, već i na rute. Važno je što postoji gasovod "Turski tok", jer je njegov kapacitet za Mađarsku 8,5 milijardi kubnih metara i može u potpunosti da preuzme potpunu količinu gasa koji dolazi iz Rusije prema dugoročnom ugovoru, pojasnio je on.

Krajem 2019. godine su Rusija i Ukrajina potpisale paket sporazuma o nastavku tranzita gasa preko teritorije Republike. Reč je o ugovoru koji je potpisan na pet godina po kome „Gasprom“ garantuje kapacitet od 65 milijardi kubnih metara gasa za prvu godinu i po 40 milijardi u naredne četiri godine. Ugovor ističe 2024. godine.

Mađarska i „Gasprom“ su u septembru 2021. godine potpisale ugovor za isporuke 4,5 milijardi kubnih metara gasa svake godine u narednih 15 godina. Obim od 3,5 milijardi kubnih metara dolazi preko Srbije „Turskim tokom“ i jedna milijarda preko Austrije.

Kako je ranije izjavio mađarski premijer Viktor Orban, Evropa gubi jer se odrekla ruskih energenata u korist američkih, jer je primorana da ih plati više pet do deset puta.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - OVAKO SE BRANI KRIMSKI MOST: Svuda je magla i dim

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAMTIĆU JA TEBE! Novak Đoković šokirao mnoge u Rimu (VIDEO)