ULAGANJE U AGRAR I SELO: Grad Loznica raspisao konkurse za podsticaje poljoprivrednika

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

12. 08. 2023. u 12:15

ZA podsticaje poljoprivrednim proizvođačima Grad Loznica raspisao je tri konkursa koji će biti otvoreni do 1. decembra, ili do utroška predviđenog novca.

УЛАГАЊЕ У АГРАР И СЕЛО: Град Лозница расписао конкурсе за подстицаје пољопривредника

foto:V ;Mitrić

Raspisani su konkursi za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, odnosno nabavku priključnih poljoprivrednih mašina, sadnica voća, priplodnih grla u stočarstvu, staklenika, plastenika, protivgradnih i mreža za senčenje, sistema za navodnjavanje, opreme u pčelarstvu, za osiguranje useva, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja, kao i konkurs za veštačko osemenjavanje.

Podsticaji će biti dodeljeni registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima u iznosu od 50 odsto od vrednosti realizovane i u potpunosti isplaćene investicije, odnosno 60 odsto kada je podnosilac zahteva mlađi od 40 godina, ili je žena.

- Politika grada Loznice bile je, jeste i biće da se što više izdvaja za poljprivredu i selo, jer poljoprivrednom se, u Vukovom kraju, bavi više od pet hiljada aktivno registrovanih domaćinstava - rekao je povodom konkursa Vidoje Petrović, gradonalečnik grada na Štiri.

Uz ove subvencije, kako ističe Petrović, grad godišnje obezbedi oko 60 miliona dinara  za nabavku stotinak protivgradnih raketa u skladu sa ranijim dogovorom sa Republičkim hidrometeorološkim zavodom,ali i  za unapređivanje kvaliteta zemljišta kalcifikacijom.

- Loznički kraj je velika i važna žitnica - objašnjava Petrović. - Imamo oko deset hiljada hektara pod zasejanim kukuruzom, pšenica je ove godine skinuta sa tri hiljade hektara, sledi soja, zatim u voćarstvu gde su na 850 hektara zasadi pod šljivama. Jasno smo zainteresovani i za unapređivanje stočarske proizvodnje. Dugoročni cilj nam je da se povećaju površine od 950 hektara koje se navodnjavaju jer je imperativ da dobijemo što više domaćinstava koje se bave organskom proizvodnjom hrane.

                            

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!