ZAJEDNIČKA FIRMA ZA BOLJE CENE I VIŠE GASA: "Srbijagas" i mađarska kompanija MVM osnovali "Serbhungas"

E.B.T.

04. 07. 2023. u 15:29

ZAJEDNIČKA kompanija, koju su osnovali "Srbijagas" i mađarska državna firma MVM počela je sa radom, kaže generalni direktor srpskog javnog preduzeća Dušan Bajatović. Kako u Ministarstvu energetike ističu za "Novosti", cilj ovog novog preduzeća "Serbhungas" je unapređenje snabdevanja prirodnim gasom i postizanje povoljnijih cena i bolje dostupnosti za naše građane i privredu. Zajednička firma baviće se trgovinom tim energentom u našoj zemlji i regionu.

ЗАЈЕДНИЧКА ФИРМА ЗА БОЉЕ ЦЕНЕ И ВИШЕ ГАСА: Србијагас и мађарска компанија МВМ основали Сербхунгас

Foto Tanjug

Bajatović navodi da je "Serbhungas" već osnovan i registrovan u APR i ističe da je reč o trgovačkom preduzeću.

- Cilj zajedničkog preduzeća nije samo da mađarski MVM trguje u Srbiji, već i da se "Srbijagas" pojavi kao trgovac u regionu - kaže Bajatović. - To je obično trgovačko preduzeće, a 36 takvih firmi je već osnovano u Srbiji. Postoje dva razloga zašto smo to uradili, prvi je da prilikom otvaranja tržišta možemo lakše da se postavimo u odnosu na konkurenciju, jer sada Mađari dobijaju gas preko Srbije, ali deo gasa stiže i iz Mađarske. Drugo, mi još uvek nismo do kraja napravili sva svoja skladišta, nismo proširili "Banatski Dvor", a Mađari imaju skladišne kapacitete od ukupno sedam milijardi kubnih metara gasa.

U resornom ministarstvu navode da je udeo "Srbijagasa" u zajedničkom preduzeću 49 odsto, a da MVM ima 51 procenat.

- Obe kompanije ulažu osnovni kapital, a odluke će donositi zajednički - navode u Ministarstvu. - Društvo je osnovano u pravnoj formi društva sa ograničenom odgovornošću, sa sedištem u Novom Sadu. Osnivački ulog je 200.000 evra, a obe kompanije ulažu srazmerno učešću u vlasništu.

U javnosti se pokrenulo pitanje zašto srpsko javno preduzeće ima manjinski udeo, a kako ističu u Ministarstvu, "Srbijagas" je dominantan učesnik na tržištu u Srbiji u oblasti snabdevanja gasom i nema potrebe da ima većinski udeo u zajedničkoj kompaniji. Inače, MVM je najznačajnija mađarska energetska kompanija i 100 odsto je u državnom je vlasništu. To je druga najveća firma u toj zemlji i deseta u centralnoj Evropi i u mininstarstvu ističu da će "Srbijagas" ostati dominantan učesnik na našem tržištu, a da će sa osnivanjem zajedničke kompanije sa MVM u Mađarskoj početi da gradi svoj položaj na regionalnom tržištu. Kako navode, poslovanje "Srbijagasa" u Mađarskoj je naredna faza zajedničke saradnje.

Bajatović objašnjava da "Srbijagas" mora da bude registrovan u Evropskoj uniji da bi se pojavilo kao trgovac u regionu i najavljuje da će to uskoro biti učinjeno u Budimpešti.

- Nema nikakve uloge imovine, nikakvih ulaganja posebnih prava, jednostavno tržište mora da se otvori, to je partnerstvo o zajedničkom nastupu na tržištu - precizira Bajatović. - Nemamo nameru da prodajemo manje gasa, nego da prodajemo više gasa.

Iz resornog ministarstva podsećaju da srpsko javno preduzeće ima zaključene ugovore za skladištenje gasa kod našeg severnog suseda na period od jedne godine i da su određene količine preostale od prethodne sezone.

- "Srbijagas" nabavlja gas pod najpovoljnije ponuđenim uslovima iz različitih izvora - kažu u Ministarstvu. - Cena i poreklo gasa su direktno zavisni od stanja ponude i potražnje i odražavaju stanje na tržištu.  U cilju obezbeđenja sigurnog snabdevanja ovim energentom u narednim godinama, za Srbiju prioritetno je proširenje postojećeg skladišta gasa i izgradnja novih skladišnih kapaciteta. 

Osnivači jedinog podzemnog skladišta prirodnog gasa "Banatski Dvor" su "Srbijagas" sa vlasničkim udelom od 49 odsto i "Gasprom Germanija" sa 51 procentom. U resornom ministarstvu navode da oni treba i da donesu konačnu investicionu odluku o proširenju kapaciteta skladišta na 0,75 milijardi kubnih metara, potencijalno na 1,5 milijardi kubika.

Pored toga, kako dodaju, postoji i mogućnost izgradnje sistema skladišta u Vojvodini, Itebej i Tilva, čiji se ukupni kapacitet procenjuje na 2,5 do tri milijarde kubnih metara gasa. Realizacija ovih projekata je prepoznata u Polaznim osnovama plana razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti do 2028. sa projekcijama do 2030. godine.

- Prilikom izrade Strategije razvoja energetike biće sprovedene temeljne analize i utvrđene stvarne skladišne potrebe Srbije u odnosu na prirodni gas, a pre svega iz ugla projektovane godišnje potrošnje - ističu u ministarstvu.

CENE ENERGENATA OPET RASTU?

CENE energenata bi ove zime mogle opet da porastu, upozorio je juče šef Međunarodne agencije za energiju Fatih Birol u intervjuu za Bi-Bi-Si.

- Ako se ostvari scenario u kome je kineska ekonomija veoma snažna i kupuje mnogo energenata na tržištu i istovremeno zima bude jaka, moguć je rast cena prirodnog gasa koji će dodatno optereriti potrošače - rekao je Birol. - Ako se to dogodi, vlade će morati ponovo da se umešaju i subvencionišu potrošnju energije.

Štaviše, kako dodaje, ne može da isključi ni nestanak struje tokom zime. Prošlog meseca, šef nemačkog energetskog regulatora izdao je slično upozorenje. Obraćajući se lokalnim medijima, Klaus Miler je rekao da energetska kriza u Evropi još nije gotova i da bi ponuda bi mogla da bude manja od potražnje, ako zima bude hladna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)