EVROPSKA CENTRALNA BANKA UPOZORAVA BRISEL: Pazite kako koristite rusku zamrznutu imovinu

Novosti online

17. 06. 2023. u 15:13

EVROPSKA centralna banka upozorila je Brisel da ne koristi dobit na zaplenjenu rusku imovinu, jer bi to moglo da naruši poverenje u evro kao globalnu valutu i da nanese veliku štetu evropskoj finansijskoj stabilnosti, piše "Fajnenšel tajms".

ЕВРОПСКА ЦЕНТРАЛНА БАНКА УПОЗОРАВА БРИСЕЛ: Пазите како користите руску замрзнуту имовину

Evropska centralna banka, Foto Shutterstock

Ova institucija, sa sedištem u Frankfurtu, nezvanično je upozorila Evropsku komisiju da bi planovi za "preusmeravanje plaćanja za finansiranje Ukrajine poslali loš signal globalnim tržištima."

Zvaničnici EU upravo ispituju mogućnosti za raspoređivanje prihoda od zamrznute ruske imovine koja je blokirana zemljama članicama EU.

ECB je upozorila da bi korišćenje prihoda od kamata moglo da podstakne druge centralne banke, koje drže velike rezerve novca, da okrenu leđa evru, posebno ukoliko EU deluje jednostrano, bez saglasnosti drugih zemalja G7, navodi se u nacrtu internog dokumenta EU u koji je "Fajnenšel tajms" imao uvid.

"Implikacije bi mogle biti značajne. To može dovesti do diverzifikacije rezervi u odnosu na imovinu denominovanu u evrima, može da poveća troškove finansiranja za evropske države i dovede do diverzifikacije trgovine", dodaje se u dokumentu koji opisuje stav ECB.

Portparol ECB je odbio da komentariše ovo pitanje.

Nervoza u Briselu i u Frankfurtu

Brisel razmatra niz opcija, uključujući aktivno upravljanje ruskom imovinom, kako bi se "pronašla sredstva za Ukrajinu." Međutim, sva rešenja koja se ispituju nose određene pravne rizike.

Jedna od ideja koju ispituju zvaničnici Evropske komisije jeste da se od deponenata ruske imovine zahteva da daju deo dobiti, tvrde izvori koji su upućeni u ovaj problem.

Ova ideja već je izazvala nervozu među državama članicama EU, kao i u Frankfurtu, koji promoviše evro kao globalnu valutu i ne želi da dovede u pitanje poverenje u finansijske strukture EU.

I Evropska komisija je odbila da ovo komentariše.

"Nema neslaganja oko toga da li je to moralno ispravna stvar. Ali, pitanje kako to izvesti je veoma teško", izjavio je neimenovani diplomata EU. "Ne možete zaobići vladavinu zakona. Ako nađete rešenje koje je pravno održivo, kakve će to imati implikacije na status evra kao globalne valute?"

Belgijska vlada je već saopštila da namerava da koristi dobit od ruskih zamrznutih sredstava za "pomoć Ukrajini", izdvajajući novac za vojnu i humanitarnu pomoć, kao i za pomoć izbeglicama.

Ove rasprave se odvijaju usred šire debate o načinima prikupljanja sredstava za "obnovu Ukrajine". Ove nedelje je u američkom Senatu predstavljen zakon koji su odobrili i demokrate i republikanci, koji omogućava predsedniku Džo Bajdenu da zapleni rusku imovinu i stavi je na raspolaganje Kijevu zbog, kako se navodi, "dugoročne rekonstrukcije Ukrajine".

Uprkos saopštenjima iz Evropske komisije da bi zamrznuta ruska sredstva mogla da se koriste za obnovu Ukrajini, u EU još uvek ne postoji zakonodavna baza za takve akcije.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je ranije da je zamrzavanje ruske imovine u Evropi – pljačka.

(RT)

BONUS VIDEO:

KULjA VODA NA SVE STRANE: Snimak oštećenja na brani Kahovskaja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)