REKORDAN IZVOZ RUSKOG MAZUTA U KINU: Sankcije spojile dve privrede

Novosti online

20. 05. 2023. u 18:50

OČEKUJE se da će isporuke mazuta iz Rusije u Kinu dostići rekordnih 350.000 barela u maju, piše "Blumberg", pozivajući se na podatke o praćenju brodova kompanije "Kpler".

РЕКОРДАН ИЗВОЗ РУСКОГ МАЗУТА У КИНУ: Санкције спојиле две привреде

Foto Tanjug/ AP

Manje kineske rafinerije su povećale kupovinu ruskog mazuta, koji se obično koristi za mešanje i manje je vredan od benzina i dizela.

Izvoz ruskog mazuta u Kinu porastao je nakon februara, kada je na snagu stupila granica cena ruskih naftnih derivata koju su usvojile EU i G7.

Kako navodi američka agencija, izvoz mazuta u Kinu je skočio u poslednjih nekoliko meseci, nakon što je provincija Šandong, inače dom većine kineskih nezavisnih rafinerija, pokrenula proveru kvaliteta mešavina bitumena.

-Očekujemo da će priliv mazuta u Kinu ostati visok u maju i da će se dalje povećavati od juna, rekao za "Blumberg" Jianan Sun, analitičar iz londonske firme "Enerdži aspekts".

Kina je u januaru izdala nižu uvoznu kvotu sirove nafte za prve dve serije 2023. godine u poređenju sa prethodnom godinom, što znači da se rafinerije moraju oslanjati na druge sirovine kao što je mazut za svoje potrebe prerade.

Očekuje se da će potražnja za naftom u Kini porasti tokom tekućeg tromesečja, imajući u vidu povećanu mobilnost u kontekstu uspešnog izlaženja iz kovid režima u najvećim kineskim gradovima.

Sun predviđa da će ruske rafinerije u narednim nedeljama povećati isporuke mazuta sa visokim sadržajem sumpora i destilata M100 u Aziju za čak 140.000 barela dnevno.

Analitičar kompanije "Kpler" Viktor Katona rekao je za "Blumberg" da 40 odsto mazuta koji Kina uvozi dolazi iz Rusije.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!