PROIZVOĐAČIMA JAGODA PRODAJA I CENA ZAVISE OD NEBA: Kiša napravila problem

J. Su. - E. B. T.

20. 05. 2023. u 05:00

TEZGE na zelenim pijacama crvene se od jagoda, čija je cena malo pala, pa su pristupačnije građanima. Kilogram ovog voća sada uglavanom košta od 300 do 350 dinara. Dok se potrošači nadaju daljem pojeftinjenju sočnih plodova, poljoprivrednici muku muče sa njihovom prodajom, koja zavisi od neba. Sada su im i obilne padavine napravile problem.

ПРОИЗВОЂАЧИМА ЈАГОДА ПРОДАЈА И ЦЕНА ЗАВИСЕ ОД НЕБА: Киша направила проблем

Foto N. Skenderija

Kako u razgovoru za "Novosti" kaže proizvođač iz Begaljice, Milena Bugarčić (69), hladnjačari neće da otkupljuju jagodu, jer je zbog kiše puna vode i ne može da izdrži transport, a rod je rekordan.

- Moramo da idemo na kvantaš, videćemo koliko će nakupci da ponude - kaže Bugarčićeva. - Gledam poljoprivrednike koji protestuju, mi ćutimo, a kako je nama. Velika su ulaganja, vajde nikakve, ništa nije zagarantovano, ni cena, ni prodaja.

Ona ističe da proizvode oko 15 tona i da sve rade sa "matorom" mehanizacijom, jedan traktor star je skoro pet decenija, drugi četiri, a najmlađi ima 15 godina. Ali, kako dodaje, nije rad težak, najteža je prodaja, a ove godine je gore nego lane.

- Prošle godine je otkupna cena spala na 120 dinara, a ove godine je prvo bila 320, a pre kiše 190 dinara - navodi naša sagovornica. - Zavisimo od hladnjačara i nakupaca, svako hoće da zaradi i treba, i oni, ali i mi.

Voleli bi, kaže, kada bi država samo mogla da im obezbedi sigurnu prodaju. I proizvođač iz Šapca, Nikola Grušić, kaže da kiša prilično smeta jagodama.

- Sav rod jagoda prodajem hladnjači iz Subotice i oni izvoze - ističe Grušić. - Na hektar gajim konzumnu jagodu i sa njega imam rod od oko 20 tona. Voće mi je na otvorenom i sada ova kiša prilično smeta čitavom rodu. Utiče i na kvalitet, ali i na berbu, koju će da produži.

U javnosti se pojavila informacija da Rusija slabije kupuje jagodu i drugo voće iz Srbije. Međutim, Grušić navodi da njegov plod hladnjačari izvoze u Rusku Federaciju i Evropsku uniju. Da voće iz Srbije nesmetano ide put Rusije, potvrdio nam je i Darko Mratinković, direktor firme "Selekt Frut" iz Subotice. Kako kaže, oni otkupljuju sve voće i dalje ga prodaju na tržište RF i EU.

- Izvoz za Rusiju ide bez ikakvih problema i nije tačno da je prekinut ili da je tražnja za srpskim voćem smanjena - tvrdi Mratinković. - Čak se lakše sada transportuje, nego prošle godine. Kamione vozimo na Baltičke zemlje, pa odatle za Moskvu i Sankt Peterburg. Prošle godine je bila panika kako će i kuda, pa je transprot koštao za jagodu 12.000 evra po kamionu. Sada je prevoz 6.000, a jabuke oko 5.000 evra.
Prema rečima Mratinkovića, tražnja za svežom jagodom se nije smanjila u Rusiji, niti u EU. Za prvih osam dana branja, otkupili su više od 200.000 kilograma, oko 11 šlepera i to će sve završiti u inostranstvu. Otkup se nastavlja posle kiša, a od ponedeljka kreće i trešnja. Jagodu izvoze i u Mađarsku, Poljsku, krenuće i za Austriju. Ipak, Rusi su glavni kupci.  
- Potražnja je dobra, pa se ubrzano radi - ističe Mratinković. - Jabuka skoro 95 odsto ide na tržište Rusije, a od ostalog voća, koje mi otkupimo, kod njih završi nekih 78 procenata. Količinski gledano, prošle godine smo imali 500 kamiona ili oko 11 miliona evra. Od toga otišlo je 78 odsto za Rusiju, ostalo za druga tržišta. Kada je reč o plaćanju, marketi isplaćuju na odloženo, ali su tačni, a na pijace roba ide avansno.

TRANSPORT OTEŽAO PLASMAN

PODACI Privredne komore Srbije pokazuju da su lane na rusko tržište plasirane manje količine jagoda i jabuka u odnosu na 2021. godinu. Stručnjaci navode da je glavni razlog što je zbog rata u Ukrajini transport prošle godine bio duplo skuplji, kao i da duže traje zbog izmenjene rute, što je nepovoljno za sveže voće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!