NAGLO SKOČIOIZVOZ RUSKOG DIZELA: Latinska Amerika nova trgovinska destinacija za energente

Novosti online

11. 05. 2023. u 18:13

MOSKVA je povećala isporuke naftnih derivata Latinskoj Americi kao odgovor na zapadne sankcije i ograničenja cena ruske nafte, prenosi Rojters, pozivajući se na tržišne izvore i podatke analitičke kuće "Refinitiv eikon".

НАГЛО СКОЧИОИЗВОЗ РУСКОГ ДИЗЕЛА: Латинска Америка нова трговинска дестинација за енергенте

Foto Tanjug/ AP

Podaci ukazuju da su dva teretna broda, noseći oko 73.000 tona dizela, krenula iz ruske baltičke luke Primorsk u luku Gvajakan u Čileu. "Refinitiv" navodi da je Rusija u periodu između januara i aprila ove godine izvezla oko 1,5 miliona tona dizela u zemlje Latinske Amerike, uglavnom u Brazil.

Poređenja radi, Rusija je tokom cele prethodne godine regionu isporučila 211.000 tona ovog derivata.

Rusija je decenijama bila glavni snabdevač Evrope dizelom, a zemlje EU sada imaju poteškoće da zadovolje domaću potražnju. Međutim, embargo EU na ruske naftne derivate, koji je stupio na snagu 5. februara, doveo je do toga da se ruski dizel preusmerava ne samo u Aziju, Afriku i Bliski istok, već sve više i u Latinsku Ameriku.

Kako navodi Rojters, ruski dizel preuzima udeo u latinoameričkom tržištu od američkog, koji je tradicionalno činio pozamašan deo uvoza ovog goriva u Brazil.

G7, EU i Australija u februaru su ograničile cenu ruskog goriva na 100 dolara po barelu za dizel, mlazno gorivo i benzin iz Rusije i 45 dolara po barelu za proizvode koji se prodaju uz popust, kao što je mazut.

Moskva je zatim objavila da će prestati da prodaje naftu i naftne derivate zemljama koje podržavaju ograničenja cena i da će smanjiti proizvodnju za 500.000 barela dnevno u periodu između marta i decembra.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)