POZAJMICA ZA NAJZNAČAJNIJI NACIONALNI PROJEKAT: Pred poslanicima zakoni o garancijama za kredite EMS i EPS

E. Božić Talijan

25. 04. 2023. u 10:00

DRŽAVA Srbija daje garanciju za kredit Akcionarskog društva "Elektromreža Srbije" (EMS) od 30 miliona evra, kod Nemačke razvojne banke KfW. Pozajmica je namenjena za finansiranje izgradnje četvrte sekcije Transbalkanskog koridora za prenos električne energije, Bajina Bašta - Višegrad - Pljevlja.

ПОЗАЈМИЦА ЗА НАЈЗНАЧАЈНИЈИ НАЦИОНАЛНИ ПРОЈЕКАТ: Пред посланицима закони о гаранцијама за кредите ЕМС и ЕПС

Foto AP

To je predviđeno predlogom zakona koji je na dnevnom redu aktuelne sednice Narodne skupštine, o kojem će poslanici danas nastaviti raspravu. Transbalkanski koridor je, kako se navodi, projekat od najvećeg nacionalnog i regionalnog značaja, kojim se Srbija povezuje sa zemljama u okruženju. To će nam obezbediti veću sigurnost, kao i brže, bolje i kvalitetnije snabdevanje strujom. Biće zamenjena zastarela mreža, a interkonektivni kabl će omogućiti i prenos energije na velikim rastojanjima uz minimalne gubitke i smanjiti kvarove i troškove rada i održavanja. Njime će se spojiti energetska tržišta istočne i zapadne Evrope.

Poslanici raspravljaju i o predlogu zakona kojim država daje garancije za zajam od 300 miliona evra kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a namenjen je za likvidnost "Elektroprivrede Srbije". Ta finansijska podrška je neophodna, jer se, kako se navodi u obrazloženju, poslovanje EPS pogoršalo usled problema sa proizvodnjom primarne energije, smanjenog rada hidroelktrana zbog loše hidrološke situacije i uvoza struje po rekordno visokim tržišnim cenama, kao i niskim cenama za garantovano snabdevanje.

Konstatuje se da te teškoće datiraju od poslednjeg kvartala 2021. i da su se nastavile i u 2022. godini. Tada je, pored smanjene količine raspoloživog uglja iz Rudarskog basena "Kolubara", došlo do izuzetno loše hidrologije, koja je izazvana velikom i dugotrajnom sušom u slivu Dunava i Drine. Ovaj zajam od EBRD, osim što rešava jaz u likvidnosti, predviđen je i za podršku razvoju strategije dekarbonizacije, uključujući i strategiju postepenog izbacivanja uglja do 2050. godine. Osim toga, deo sredstava je namenjen prekvalifikaciji radne snage EPS, pogođene zelenom tranzicijom privrede.

Sa čelnikom NIS o snabdevanju

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je juče sa generalnim direktorom "Gaspromnjefta", Aleksandrom Đukovom, o poslovanju "Naftne industrije Srbije", sigurnosti snabdevanja naše zemlje naftom i naftnim derivatima, kao i mogućnostima novih ulaganja u obnovljive izvore energije. Tom prilikom, Vučić je zahvalio gostu na dosadašnjoj uspešnoj saradnji. Ruska kompanija "Gaspromnjeft" većinski je vlasnik NIS.

Što se tiče pozajmice za EMS, u obrazloženju se ističe da izgradnja sistema za prenos električne energije naponskog nivoa od 400 kilovolta - Transbalkanski koridor, predstavlja projekat od najvećeg nacionalnog i regionalnog značaja.

- Ovim se obezbeđuje spajanje energetskih tržišta Istočne i Zapadne Evrope i transnacionalni prenos struje na velikim rastojanjima uz minimalne gubitke - navodi se u obrazloženju. - Pored ovoga, izgradnja sistema garantuje sigurno i stabilno snabdevanje domaćih potrošača dovoljnim količinama električne energije.

Radnici o sistematizaciji

RUKOVODSTVO "Elektroprivrede Srbije" nije pripremilo novu sistematizaciju radnih mesta, niti će to uraditi bez učešća zaposlenih, koji će biti pozvani da se uključe. Do kraja juna bi trebalo da bude završena analiza, a novi nacrt očekuje se polovinom oktobra. Ovo je juče saopštio v. d. generalnog direktora EPS AD, Miroslav Tomašević, ističući da je jedna od struja u sindikatu EPS, predvođena Brankom Krsmanovićem, na društvenim mrežama objavila netačne informacije o ovom procesu.

Biće obezbeđene nacionalna energetska bezbednost Srbije i dotrajala prenosna mreža od 220 kilovolti biće zamenjena novom, višestruko većeg kapaciteta i 400 kilovoltnog napona. Povoljan geografski položaj Srbije i potencijal njenog elektroenergetskog sistema, koji će biti, kako se dodaje, značajno unapređen realizacijom Transbalkanskog koridora omogućiće da naša zemlja u bližoj budućnosti preuzme ulogu regionalnog lidera u toj oblasti. Time će se indirektno postići i pozitivni efekti na privredni i društveni razvoj Srbije.

Transbalkanski koridor biće povezan na podvodni kabl koji ide od Italije do crnogorskog obalskog dela, zatim se nastavlja kao nadzemna prenosna mreža do granice sa Srbijom, prelazi preko teritorije naše zemlje i spaja se sa Rumunijom, sa daljim uticajem na Ukrajinu i Moldaviju.

Srpska deonica Transbalkanskog koridora duga je 321 kilometar i ima četiri dalekovodna pravca.

Napredak zavisi od energije

SRŽ i puls napretka svake zdrave ekonomije jeste energija, a danas nema moderne i snažne države koja se ne okreće obnovljivim izvorima, kao okosnici svih aspekata savremenog društva koje misli na buduće generacije, od zaštite životne sredine, do veće efikasnosti u brojnim segmentima industrijskih i privrednih aktivnosti. Ovo je juče objavio predsednik Aleksandar Vučić na svom instagram-profilu, nakon sastanka sa ambasadorom Kraljevine Norveške, Jernom Eugenom Jelstadom, i predstavnicima norveških kompanija iz oblasti obnovljivih izvora energije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)