VAŠINGTON POST: Bajdenu ponestaje vremena da spreči neviđeno neizvršenje obaveza prema saveznom dugu

Novosti Onlajn

25. 04. 2023. u 07:35

PREDSEDNIKU SAD Džozefu Bajdenu ponestaje vremena i opcija da spreči neviđeno neizvršenje obaveza prema saveznom dugu, pošto republikanci u Predstavničkom domu sve jasnije pokazuju da su spremni da se suoče sa ekonomskom katastrofom ukoliko ne dobiju ozbiljne političke ustupke Bele kuće, piše "Vašington post".

ВАШИНГТОН ПОСТ: Бајдену понестаје времена да спречи невиђено неизвршење обавеза према савезном дугу

P.Milošević

Otkako su republikanci preuzeli kontrolu nad Predstavničkim domom u januaru, Bajdenovi glavni saradnici su izrazili uverenje da mogu da ih nateraju da pristanu na podizanje granice federalnog zaduživanja, a da čak i delimično ne pristanu na konzervativne zahteve o smanjenju potrošnje, ali za sada izgleda da ta strategija nije funkcionisala.

Ako Kongres ne poveća sumu koju Ministarstvo finansija može da pozajmi, savezna vlada neće imati dovoljno novca da plati sve svoje obaveze već do juna. Takvo prekoračenje gornje granice duga — zakonskog ograničenja zaduživanja — predstavljalo bi slom bez presedana, za koji ekonomisti veruju da bi mogao izazvati globalnu finansijsku paniku i dovesti do recesije u Sjedinjenim Državama.

Potpredsednik kompanije "BlekRok" Filip Hildebrand je pre nekoliko dana, na forumu koji je organizovao "Blumberg", upozorio da bi neplaćanje američkog duga i posledični bankrot SAD ugrozili globalni finansijski sistem i istakao da to "ne sme da se dogodi".

- Sve što možemo da uradimo je da se molimo da svi u Sjedinjenim Državama shvate koliko je važna svetost suverenog potpisa vodeće valute, tržišta obveznica i ekonomije u svetu. Ovo nije nešto što želite da uprskate - rekao je Hildebrand, bivši predsednik švajcarske centralne banke.

Predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Makarti objavio je u sredu plan koji je njegov poslanički klub široko podržao, a lideri Republikanske stranke se nadaju da će ga usvojiti u Predstavničkom domu ove nedelje. Još nema naznaka da će republikanci pristati da podignu gornju granicu duga bez uslova, kao što Bajden insistira, a ni pokušaji administracije da angažuje korporativne rukovodioce za vršenje pritiska nisu dali rezultate, barem ne još.

Inače, Vlada SAD redovno troši više novca nego što prikupi kroz poreze, takse i druge izvore prihoda, pa zemlja mora da pozajmljuje novac da bi nadoknadila tu razliku. Američki dug trenutno se procenjuje na 32 biliona dolara. Odgovornost za pozajmljivanje novca snosi Sekretarijat za finansije, koji to čini izdavanjem različitih oblika dužničkih instrumenata, poput državnih hartija od vrednosti i obveznica koje dospevaju u roku od 30 godina i zato vlada ograničava iznos na koji sekretarijat može da se zaduži. 

- U ovom trenutku nema nikakvih naznaka da bi umereni republikanci pristali da ukinu granicu duga bez ikakvih reformi administracije. Ne vidim da se to dešava. Bili bi razapeti u okviru svog poslaničkog kluba - rekao je Brajan Ridl, analitičar na Institutu Menhetn, istraživačkom centru naklonjenom republikancima. 

Unutar Bele kuće, čvršća pozicija Republikanske stranke o limitu duga naišla je na ljutnju i frustraciju. Bajdenovi saradnici odlučno odbacuju ideju da bi trebalo da pristanu na bilo šta što liči na smanjenje potrošnje i promene politike koje je Kevin Makarti izneo. Bajdenovi saradnici su dodatno frustrirani tvrdnjama da republikanci iza sebe imaju narodni mandat, pošto nisu uspeli da ponovo preuzmu Senat.

Jedna osoba upoznata sa dešavanjima u Beloj kući je anonimno za "Vašington post" izjavila da će republikanci u Predstavničkom domu biti primorani da daju glas da podržavaju Makartijev zakon, koji bi nametnuo nove uslove za rad, smanjio broj agenata Poreske službe i koji bi blokirao Bajdenov potez da smanji studentski dug — mere za koje administracija veruje da će se pokazati veoma nepopularnim u američkoj javnosti.

Bajden je pozdravio mogućnost pregovora sa Makartijem o nivoima vladine potrošnje — razgovore koji bi mogli da reše debatu o gornjoj granici duga, dok bi administraciji dozvolili da tvrdi da ne pregovara o ograničenju potrošnje. Iz Bele kuće su saopštili da je predsednik SAD prošle nedelje rekao demokratama u Kongresu da je administracija spremna za odvojene pregovore sa republikancima o budžetu.

- Hajde da budemo jasni u vezi sa stavom predsednika: osim ako se predsednik i Senat ne slože sa čitavom svojom nepromišljenom agendom, oni će slomiti ekonomiju. To nije samo nerazumno – već je i opasno. Predsednik je bio jasan: moramo da izbegnemo neizvršenje obaveza — o tome se ne može pregovarati — ali će rado imati odvojen razgovor o budžetu sa liderima Kongresa - naveo je portparol Bele kuće Majkl Kikukava u saopštenju.

Demokratski zvaničnici su kao presedan naveli dinamiku prošlih borbi za gornju granicu duga, u kojoj je pritisak poslovnih rukovodilaca primorao republikansku stranku da podigne limit.

- Ako zaista počnemo da se približavamo krajnjem datumu, a vi ne možete da platite račune, siguran sam da ćemo videti reakciju na finansijskim tržištima i ljudi će vršiti pritisak na republikance da pokušavaju da unište ekonomiju. Ako dođemo do te tačke, videćete da se povlače - rekao je Din Bejker, saveznik Bele kuće i ekonomista u Centru za istraživanje ekonomske politike, levo orijentisanom istraživačkom centru. 

Pa ipak, sa samo šest nedelja do kraja, malo je dokaza materijalizovano da sugeriše da će se to dogoditi. Finansijska tržišta su do sada odbacila dramu o plafonu duga, bez gotovo ikakvog uočljivog kretanja čak ni u ceni obveznica američkog trezora. Relativna smirenost na tržištima je, zauzvrat, ublažila pritisak na zakonodavce da deluju - što bi moglo povećati izglede da Kongres ne uspe da ukine ograničenje duga na vreme.

"Vašington post" napominje da nadležni možda imaju manje vremena nego što su očekivali i da bi ekonomsko usporavanje moglo da dovede do manjih prihoda za Ministarstvo finansija. Iako su priznali da su podaci preliminarni, analitičari "Goldman Saksa" su prošle nedelje rekli da "slaba" naplata poreza u aprilu ukazuje na to da bi granica duga mogla biti dostignuta u prvoj polovini juna, ranije nego što se prvobitno predviđalo.

Rat reči između demokratskog predsednika i republikanskog predsednika Predstavničkog doma postaje sve oštriji - i povremeno sitničav.

U sredu je Makarti rekao da Bajden "daje američkom dugu tretman južne granice – ignoriše ga i nada se da će nestati". Sa svoje strane, Bajden sve više optužuje Makartija da je nepromišljen prema zaslugama Sjedinjenih Država, odgovoran ekstremistima MAGA i da obmanjuje Amerikance o svom planu.

BONUS VIDEO: TRAMP ILI BAJDEN - Koje države odlučuju pobednika?

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)