VIŠE BUĐI I PRLJAVŠTINE U REZANOM DUVANU NA PIJACAMA: Analizu uradila registrovana laboratorija

E.B.T.

06. 04. 2023. u 13:03

SVI duvanski proizvodi su štetni, ali rezani duvan koji se nelegalno prodaje na tezgama je višestruko opasniji. Zbog neodgovarajućeg skladištenja i uzgoja, on u većoj koncentraciji sadrži i druge štetne materije. Prilikom provere duvana koji se prodaje na crno na pijacama, pronađeni su plesan, prašina i izmet u vrednostima koje premašuju dozvoljene. Ovu analizu je uradila registrovana laboratorija na zahtev Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS).

ВИШЕ БУЂИ И ПРЉАВШТИНЕ У РЕЗАНОМ ДУВАНУ НА ПИЈАЦАМА:  Анализу урадила регистрована лабораторија

Foto: Printskrin Youtube/ Kanal 9

Fabričke cigarete su sve skuplje, pa mnogi pušači odlučuju da umesto njih pređu na motanje duvana, kao jeftiniju varijantu. Neki su, čak, u zabludi i da je taj duvan bolji i kvalitetniji. Iz NOPS-a upozoravaju konzumente da ga izbegavaju, jer šteta koju može da nanese nije vredna razlike u ceni.

Rezani duvan se kupuje na nelegalnom tržištu, bez akcizne markice, i kod neregistrovanih trgovaca. Uglavnom se prodaje ispod tezge i po preporuci. Pravni savetnik u NOPS-u Marko Dragić kaže da je analizom utvrđeno da svi uzorci duvana imaju veliku vlažnost. Izmerene vrednosti su od 16,2 do 18,92 odsto, dok je dozvoljeni maksimum 15,5 procenata.

- Utvrđeno je da duvan sadrži plesan, a pravilnik propisuje da je zabranjeno stavljanje u promet duvana koji je plesniv - kaže Dragić. - Takođe, utvđene su više vrednosti prašine od zakonom dozvoljenih. Ova kategorija "prašina" obuhvata korenje, kamenčiće, prljavštinu i izmet raznih vrsta životinja. U uzorcima duvana je izmereno da sadrži 3,6 odsto, a dozvoljena su maksimalno dva procenta.

Utvrđeno je i prisustvo teških metala i pesticida, ali obrađivana je propisana obavezna lista tih supstanci koja je zastarela. Kako objašnjava Dragić, mada je izmereno da je njihov nivo skladu sa vrednostima koje su dozvoljene zakonom, to ne znači da ovih štetnih materija nema u većoj koncentraciji.

- Uzorci su ispitani na obaveznu listu pesticida iz pravilnika koji je zastareo - precizira Dragić. - Zato se neki od pesticida koji su na listi više i ne koriste, odnosno zabranjeni su, dok su se u međuvremenu na tržištu pojavili novi pesticidi koji nisu obuhvaćeni pravilnikom.

Analiza je rađena pre dva meseca na uzorku rezanog duvana sa pijaca u Beogradu, Novom Sadu, Šapcu i Kuli. Rezultati će biti zvanično dostupni u narednom periodu.

Zbog crnog tržišta duvana država gubi veliki deo novca, jer manje prihoda od akciza ulazi u kasu. Zato bi inspektori trebalo aktivnije da rade na njegovom suzbijanju.

POREKLO UGLAVNOM IZ SRBIJE

POREKLO rezanog duvana koji se prodaje na pijacama je nepoznato, ali uglavnom potiče iz određenih krajeva Srbije - kaže Marko Dragić iz NOPS. - Najčešće dolazi sa poljoprivrednih gazdinstava koja ovu biljku uzgajaju i prodaju fabrikama duvana u našoj zemlji. Na nelegalnom tržištu završavaju one količine koje im proizvođači duvanskih proizvoda nisu otkupili, jer nisu ispunjavali potrebne standarde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)