INFLACIJA NAS NE POPUŠTA: NBS danas odlučuje o referentnoj kamatnoj stopi

S. B.

06. 04. 2023. u 11:02

KAMATE bi po svoj prilici mogle i dalje da rastu. Danas zaseda Izvršni odbor Narodne banke Srbije, a kako su prilike slične onima od pre mesec dana i odluka bi mogla biti ista. Referentna kamatna stopa prošlog meseca je porasla za 25 baznih poena i dostigla je nivo od 5,75 odsto.

ИНФЛАЦИЈА НАС НЕ ПОПУШТА: НБС данас одлучује о референтној каматној стопи

Foto: Depositphotos

Rast referentne kmatne stope najpre osete zaduženi u dinarima. Bilo oni u kreditima, bilo dužnici kojima se obračunava zatezna kamata.

- Očekujem da Narodna banka Srbije povisi referentnu kamatnu stopu s obzirom na to da je inflacija veoma visoka i veoma se sporo smanjuje - smatra Hasan Hanić, dekan Beogradske bankarske akademije. - Inflacija je prilično visoka i objektivno i relativno - u poređenju sa drugom zemljama. Pre svega sa zemljama Evropske unije. I dalje je referentna kamatna stopa ključna poluga kojom, uz devizni kurs, NBS može da utiče na inflaciju. Ona je veliki ekonomski problem koji obezvređuje plate i primanja zaposlenih, povećava troškove poslovanja privrede i smanjuje, makroekonomski gledano, konkurentnost naših kompanija.

Pri donošenju odluke prošlog meseca NBS je imala u vidu globalne troškovne pritiske i visoku uvoznu inflaciju. Ovaj mesec teče u iščekivanju poskupljenja struje i gasa, pa su i inflatorni pritisci veliki.

- Imajući u vidu da je stopa inflacije u zemljama iz kojih uvozimo proizvode niža nego kod nas, možemo zaključiti da je udeo uvozne komponente u inflaciji relativno manji - dodaje Hasan Hanić.

- Sada je udeo domaće komponente veći. Povećane su cene mnogih proizvoda i to je uticalo na inflaciju. Porast referentne kamatne stope dovodi do porasta aktivnih stopa poslovnih banaka i po pravilu utiče i na pad tražnje. Veća cena novca deluje na obaranje drugih cena. S druge strane, taj porast utiče na pad realnih primanja, i posledično na pad tražnje što treba da utiče na obuzdavanje inflacije po liniji tražnje. Trebalo bi obuzadavati inflaciju i drugom polugom, poreskom politikom. To je moguće smanjenjem određene stope poreza. Tako je moguće smanjiti troškove prozvodnje po jedinici proizvoda. Smanjenjem troškova utiče se na smanjenje inlafcije, jer se smanjuju cene.

KAKO JE RASLA

REFERENTNA kamatna stopa NBS raste od aprila prošle godine. Tada je povećana na 1,5 odsto. Narednih meseci je korigovana najčešće za 0,5, odnosno 0,25 odsto i dostigla je trenutni nivo od 5,75 odsto. Poslednjih godina najviša je bila u februaru 2013. godine - 11,75 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

ZAŠTO ROKFELEROVI FINANSIRAJU SAVU MANOJLOVIĆA: Fondacija koja promoviše interese Amerike plaća Kreni-promeni (VIDEO)