NAJVEĆI KRAH AMERIČKE BANKE SVB OD KRIZE 2008. PROBUDIO STRAH ŠIROM SVETA: Kako će uticati na Srbiju

E.B.T. - D.D.S.

15. 03. 2023. u 14:15

BANKE u Srbiji nemaju poslovne odnose sa bankom Silicijumske doline (Silicon Valley Bank - SVB) niti izloženost prema njoj, tako da ne postoji mogućnost ispoljavanja kako direktnih, tako ni indirektnih efekata zatvaranja SVB na bankarski sektor Srbije. Ovo ističu u Narodnoj banci Srbije, nakon što je kolaps SVB, koji se dogodio u petak, uznemirio čitav svet.

НАЈВЕЋИ КРАХ АМЕРИЧКЕ БАНКЕ СВБ ОД КРИЗЕ 2008. ПРОБУДИО СТРАХ ШИРОМ СВЕТА: Како ће утицати на Србију

Tanjug

Najveći krah američke banke od globalne finansijske i ekonomske krize 2008. godine probudio je strahovanja da bi i sada moglo da dođe do talasa bankrotstva finansijskih institucija i da se slična recesija ponovi. Srpski stručnjaci smatraju da je u ovom trenutku to ekstreman scenario, ali da je izvesnije da će američka centralna banka FED posegnuti za poznatim instrumentom doštampavanja novca, što će dovesti do rasta inflacije u zemljama koje je još uvek nisu dovoljno smanjile, poput Srbije.

- Bankarski sektor Srbije je stabilan, visoko likvidan i solventan, i građani mogu biti uvereni u stabilnost i sigurnost poslovanja banaka, kao i sigurnost svih štednih depozita - ističu u NBS. - Ključni rizik u ovom trenutku je rizik prelivanja krize i nepoverenja na druge banke na tržištu SAD, pre svega one od sistemske važnosti, kao i na celokupno američko finansijsko tržište, što se posredno može odraziti i na ostatak sveta.

Banka Silicijumske doline je finansirala startap kompanije. Do njenog kolapsa je došlo nakon ogromnog povlačenja depozita tih firmi zbog straha od recesije i viših kamatnih stopa, što im je otežavalo prikupljanje dodatnog novca. Regulatorno telo u Americi tokom vikenda je zatvorilo Signičer banku sa sedištem u Njujorku, koja je imala mnogo klijenata uključenih u kriptovalute, pošto su strahovali za njenu likvidnost. Prva je kalifornijska banka Silvergejt, takođe fokusirana na kriptovalute, prošle srede objavila likvidaciju.

VISOKA LIKVIDNOST DOMAĆIH BANAKA

U NBS navode da su svi relevantni pokazatelji poslovanja banaka višestruko iznad regulatornih zahteva NBS:

- Pokazatelj adekvatnosti kapitala bankarskog sektora je na kraju decembra 2022. iznosio više od 20 odsto, a vrednost svih relevantnih pokazatelja likvidnosti banaka potvrđuje i visoku likvidnost domaćeg bankarskog sektora. Takođe, pokazatelj učešća bruto problematičnih kredita u ukupnim bruto kreditima bankarskog sektora je na kraju decembra 2022. iznosio 3,01 odsto, što je najniža vrednost od kada se prati ovaj pokazatelj i potvrda je očuvane i ojačane stabilnosti i kvaliteta aktive bankarskog sektora. Poslovanje svih banaka u Srbiji je pod nadzorom NBS.

Pomoćnik direktora Sektora za stratešku analizu PKS Bojan Stanić ukazuje da bi do produbljivanja krize moglo da dođe ako još neka banka bankrotira.

- To bi izazvalo paniku i svi bi krenuli da povlače sredstva - navodi za "Novosti" Stanić. - Čim počne odliv kapitala iz banaka, dolazi u problem njihova likvidnost i može da dođe do talasa bankrotstva. Finansijska kriza u najvećoj privredi sveta, centru međunarodnog sistema dalje bi se širila na Evropu i Aziju, i prešla bi u ekonomsku krizu. Tako bi se ponovila 2008. godina, ali to je ekstreman scenario.

On ukazuje da se sada očekuje da FED neće povećavati kamatne stope iz straha da će monetarno pooštravanje izazvati još neuspeha.

- Ukoliko se to desi, a doštampava se novac da bi se podržao bankovni finansijski sektor, to će dovesti do rasta inflacije u zemljama koje je još uvek nisu dovoljno smanjile, kao što je Srbija - objašnjava Stanić.

SLEDI KOLAPS KREDI SVIS?

AKCIJE Kredi Svis banke pale su za pet odsto na najniži nivo juče ujutru nakon što je banka potvrdila materijalne slabosti i gubitak od osam milijardi dolara u 2022. godini. Ovo se dogodilo samo nekoliko sati nakon što je finansijski stručanjak sa Volstrita Robert Kijosaki upozorio da će to biti sledeća banka koja će propasti nakon SVB. Kijosaki je predvideo bankrot američke banke Liman braders 2008. godine. Njen slom izazvao je seriju kreditnih šokova, gubitke na berzama i ostavio devet miliona Amerikanaca bez posla. Krah je eskalirao u globalnu finansijsku krizu i recesiju, posle koje je za oporavak bila potrebna čitava decenija. Kijosaki je objasnio da se tržište obveznica, koje je mnogo veće od tržišta akcija, ruši i da je zato sledeća na redu Kredi Svis, osma najveća investiciona banka na svetu.

- Američki dolar trenutno gubi svoju homogenost u svetu - rekao je Kijosaki držeći novčanicu u dolarima. - Tako da će ga štampati sve više i više, pokušavajući da spreče ovu stvar da potone.

Kako prenose zapadni mediji, akcije banaka u Aziji i Evropi su pale, uprkos uveravanjima predsednika Džozefa Bajdena da je finansijski sistem SAD siguran nakon kolapsa dve velike američke banke. Bi-Bi-Si prenosi da je pad usledio nakon što su vlasti SAD objavile niz mera da bi uverili pojedince i kompanije u sigurnost američkog bankarskog sistema i objavile da će garantovati povlačenje ukupnih depozita SVB posle njenog kolapsa, kao i u Signičer banci.

STRAH SPUSTIO CENU NAFTE

CENA nafte pala je ispod 80 dolara po barelu prvi put od početka februara, nakon što je krah banke Silicijumske doline izazvao dodatne turbulencije na energetskim tržištima. Vrednost crnog zlata izgubila je skoro tri odsto odmah nakon zatvaranja u ponedeljak. Tržišni analitičar u kompaniji "Oanda" Edvard Moja rekao je da trgovci energijom nisu očekivali da će kolaps 16. najvećeg zajmodavca u Americi izazvati veliki talas izbegavanja rizika koji bi naftu "brent" gurnuo ispod 80 dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna