NEMAČKA ĆE SE SUOČITI SA MANJKOM STRUJE: Studija otkriva kada bi se to moglo dogoditi i koliko fali energije

P. Z. S. / ria.ru

04. 03. 2023. u 20:17

NEMAČKA bi se mogla suočiti sa nestašicom struje već 2025. godine, objavio je nemački list Velt am zontag, pozivajući se na studiju konsultantske kompanije Mekinzi.

НЕМАЧКА ЋЕ СЕ СУОЧИТИ СА МАЊКОМ СТРУЈЕ: Студија открива када би се то могло догодити и колико фали енергије

Foto: AP

-Potrošnja električne energije raste, ali pouzdane elektrane se postepeno gase. Stoga Nemačka uskoro više neće moći sama da pokriva vršna opterećenja, navodi se u publikaciji, pozivajući se na studiju.

Prema Mekinziju, konsultantskoj firmi, Nemačka uskoro neće moći da zadovolji svoje potrebe za električnom energijom iz sopstvenih resursa tokom špica.

-Prema ovim proračunima, već 2025. godine preti deficit snabdevanja (električne energije) u iznosu od 4 gigavata, koji će do 2030. porasti na 30 gigavata, navodi se u izveštaju. Objašnjava se da kapacitet od 30 gigavata odgovara oko 30 velikih termoelektrana.

Kompanija procenjuje da će 2030. godine biti nešto manje od 100 nestanka struje, a najduža faza će verovatno trajati oko 21 sat.

Ranije je Nemačka federalna agencija za mrežu objavila izveštaj o bezbednosti snabdevanja električnom energijom u zemlji, koji je Vlada odobrila krajem januara. U izveštaju se navodi da će snabdevanje električnom energijom ostati pouzdano uprkos postepenom ukidanju nuklearne energije i uglja.

Prvobitno je bilo planirano da Nemačka odustane od nuklearne energije 2022. godine. Početkom prošle godine u zemlji su već ugašene tri od poslednjih šest nuklearnih elektrana. Bundestag je u novembru odobrio nastavak rada tri nemačke nuklearne elektrane Isar-2, Nekkarvesthajm-2 i Emsland do 15. aprila 2023. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)