PAPRIKE I PARADAJZ NA KOMAD: Nestašica hrane u Britaniji stvara sve veće probleme

Novosti online

27. 02. 2023. u 18:03

BRITANSKI ministar za ishranu i poljoprivredu Mark Spenser sastaće se danas sa šefovima glavnih lanaca supermarketa, kako bi razgovarali o nestašici povrća i voća.

ПАПРИКЕ И ПАРАДАЈЗ НА КОМАД: Несташица хране у Британији ствара све веће проблеме

FOTO: Privatna arhiva

Rojters navodi da je najveći britanski trgovac mešovitom robom Tesko pratio svoje konkurente Asdu, Morisons i Aldi u nametanju potrošačkih ograničenja za kupovinu povrća nakon što su zalihe osiromašene zbog poremećaja u rodu u južnoj Evropi i severnoj Africi zbog lošeg vremena, i dodaje da je krizu pogoršala manja zimska proizvodnja u plastenicima u Britaniji i Holandiji zbog visokih troškova energije.

Najpre su dva britanska trgovačka lanca ASDA i Morison, s tržišnim udelom većim od 20 odsto, prvi ograničili prodaju povrća na komad pa tako u jednom lancu kupac može kupiti samo dva, a drugome najviše tri komada paradajza, paprike, krastavaca, zelene salate, brokolija, karfiola i jedan paket malina. Najavljeno je da će odluka o ograničenoj kupovini povrća i voća trajati nekoliko nedelja, najmanje idući mesec i po.

Ministar je naveo da je kriza pokazala koliko Britanija može biti zavisna od određenih trgovačkih puteva za neke vrste hrane.

- Znam da porodice očekuju da sveži proizvodi koji su im potrebni budu na policama kada uđu u radnju. Zato pozivam šefove supermarketa da naprave plan rada da bi se police ponovo popunile i da nam kažu kako da izbegnemo da se ovo ponovi - naveo je Spenser.

Ministarka za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja Tereza Kofi upozorila je da bi nestašice mogle da potraju još mesec dana. Ona je ranije u javnosti ismejana zbog izjave da oni Britanci koji ne mogu doći do povrća za salatu treba da razmisle o repi.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: NOVI MALI HEROJ: Desetogodišnji dečak izvučen ispod ruševina u Hataju posle 65 sati drame

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja