INTERVJU MINISTAR TOMISLAV MOMIROVIĆ: Država neće da dozvoli dalji rast cena hrane

D. STOJAKOVIĆ

20. 02. 2023. u 12:04

IMAĆEMO sve vrste robe i za svoje potrebe i za izvoz. Naša privreda je jaka, a tržište stabilno, uz odlučne poteze države koja je stvorila uslove da tokom ovih velikih globalnih potresa usled rata na istoku Evrope, energetske krize i zastoja u lancima snabdevanja, građani ne treba da brinu jer smo uspeli da obezbedimo apsolutno sve proizvode u prodavnicama.

ИНТЕРВЈУ МИНИСТАР ТОМИСЛАВ МОМИРОВИЋ: Држава неће да дозволи даљи раст цена хране

Foto: Ministarstvo

Ključna stvar je poverenje građana u državu, zasnovano na dosadašnjim hrabrim i pravovremenim potezima Vlade Srbije i predsednika.

Ovo u razgovoru, za "Novosti", ističe Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine, koji odagnava sve sumnje da će Srbiju u jeku globalnog sukoba započetog u Ukrajini pogoditi nestašice hrane i drugih proizvoda.

Iako je snabdevenost dobra, građani se žale na rast cena. Ima li nade da će se stati na put inflaciji i naročito onima koji jure za velikim maržama?

- Imamo institucionalne mehanizme uz pomoć kojih možemo da reagujemo ukoliko naše analize pokažu da bilo ko u lancu snabdevanja pokušava da zloupotrebi slobodno tržište. Reagovaćemo bez milosti. Zaustavili smo rast cena u poslednjem kvartalu prošle godine, i u prva dva meseca ove došlo je do stabilizacije cena. Zamrzli smo cene osnovnih životnih namirnica i sada ih polako odmrzavamo, sve vreme prateći šta se dešava na tržištu. Naši građani mogu da budu uvereni da nećemo dozvoliti dalji rast cena prehrambenih proizvoda. Pratimo cene, snabdevenost prodavnica i raspoloživost osnovnih životnih namirnica i naravno da smo svesni inflacije koja pogađa razvijene zemlje i koju smo "uvezli" spolja.

Kako ćemo sačuvati hranu za naše potrebe i koliko ćemo je plaćati kada su semena poskupela 50 odsto, a veštačko đubrivo 100 odsto. Tu je i skok cena goriva...

- Od strateškog značaja za našu zemlju je da jačamo domaći lanac snabdevanja. Kada govorimo o prehrambenim proizvodima, raduje me činjenica da su na policama naše maloprodaje dominantni domaći proizvodi, u velikoj meri i zbog činjenice da građani prepoznaju da kupujući naše proizvode čuvaju našu ekonomiju. Sa druge strane, ključno je što smo uspeli da obezbedimo i stabilan rast minimalne i prosečne zarade, rast penzija i nova radna mesta, tako da građani u najvećem broju slučajeva mogu da isprate globalne poremećaje snabdevanja i rast cena.

Dokle se došlo sa realizacijom sporazuma o slobodnoj trgovini sa Egiptom, Kinom, Južnom Korejom? Koliko možemo da profitiramo od ovakvih dogovora?

- U cilju privlačenja novih investicija, kao i otvaranja novih tržišta, jako smo angažovani na pregovorima o sporazumima o slobodnoj trgovini sa Narodnom Republikom Kinom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Egiptom. Očekuje se i skori početak pregovora sa Republikom Korejom. Kao i u slučaju postojećih sporazuma o slobodnoj trgovini očekujemo pozitivne efekte u smislu rasta stranih direktnih investicija, zaposlenosti i konkurentnosti srpske privrede. Ovo posebno imajući u vidu da se nadamo otvaranju tržišta sa više od milijardu potrošača za proizvode poreklom iz Srbije.

Foto: Ministarstvo

Srbija se kandidovala za "Ekspo 2027" godine. Kakve su nam šanse da dobijemo organizaciju ove manifestacije i šta ona znači za našu zemlju?

- Cela država je stala iza projekta "Ekspo 2027", a Ministarstvo trgovine je jedan od nosilaca projekta. Sa sigurnošću mogu da kažem da je reč o najvažnijem razvojnom projektu za naš glavni grad od 1970. godine, kada su istog dana otvoreni auto-put kroz Beograd, most Gazela, Mostarska petlja i Terazijski tunel. Uveren sam da ćemo pobediti i u ovoj "borbi" za bolje sutra i da će dobijanje domaćinstva i organizacije "Ekspo 2027" biti pravi trijumf za našu zemlju i naše građane.

POKAZALI POLITIČKU ZRELOST

KOLIKO je realno da do kraja godine opet idemo na izbore? Predsednik Vučić kazao je da je to moguće...

- Nacionalni prioritet je zaštita našeg naroda na KiM, ali i nastavak daljeg ekonomskog rasta. Na tom planu uradili smo neverovatne stvari: izgradili zemlju, stabilizovali ekonomiju, ostvarili veliki privredni rast, obezbedili veće plate i penzije, smanjili nezaposlenost. Znate, o uspehu naše politike svedoči i to da se opšta javnost i političari ne bave pitanjem novih radnih mesta, nezaposlenošću, socijalnim temama, već na agendama dominiraju teme koje se tiču ekologije, kao što je to slučaj u zemljama Zapadne Evrope. Da me ne shvatite pogrešno, srećan sam zbog toga - to pokazuje našu političku zrelost, ali i jedan izvestan nivo ekonomskog razvoja koji smo dostigli kao država.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)