MOSKVA DALA ZELENO SVETLO: Hoćemo li kredite vraćati u rubljama

B. Ca.

13. 02. 2023. u 13:04

MOGUĆNOST koju je Srbija pre nekoliko dana zvanično dobila od Ruske Federacije, da vraća dug u rubljama, mogla bi da bude dobra za naše finansije, smatraju stručnjaci.

МОСКВА ДАЛА ЗЕЛЕНО СВЕТЛО: Хоћемо ли кредите враћати у рубљама

Foto Shutterstock

Kako prof. Hasan Hanić sa Beogradske bankarske akademije smatra, opciju bi trebalo razmotriti i prihvatiti ukoliko nam donosi korist.

Ruski premijer Mihail Mišustin obnarodovao je pre nekoliko dana da je Srbiji odobreno otplaćivanje ruskih kredita u valuti ove zemlje u cilju "razvijanja i jačanja prijateljskih odnosa". Naloženo je i potpisivanje međuvladinog sporazuma u vezi sa tim, pa je odobren nacrt protokola kojim se Srbiji daje opcija da određene kredite otplaćuje u rubljama.

Kako se iz nacrta može videti, protokol se odnosi na dva kredita odobrena u 2013. godini, kredit koji je dat u 2019. godini i ugovor o izmirenju dugova zaključen 2021. Ove zajmove Srbija je uzela za izgradnju i rekonstrukciju železnice. Prvi iznosi 800 miliona dolara, a drugi oko 200 miliona dolara.

Prema rečima prof. Hanića, ova mogućnost je dobra za Srbiju, jer nam omogućava određene pogodnosti.

- Ako, recimo, dugujemo u evrima i ako možemo za manju sumu u evrima da kupimo rublje i da rubljama otplatimo dug u evrima, to bi za nas bilo isplativije - kaže prof. Hanić za "Novosti".

- Ista logika važi i za dug u dolarima. Smatram da bi samo u tom slučaju imalo smisla da prihvatimo njihovu ponudu.

Kako prof. Hanić kaže, i za Rusiju je ova opcija ekonomski isplativa jer stimuliše tražnju za rubljama kako bi njihova valuta jačala u poređenju sa drugim.

IZBEGAVANjE ZATEZNE KAMATE

ZA kredite koji su predmet odluke ruskih vlasti ugovorena je redovna kamatna stopa u iznosu od četiri odsto, a u slučaju kašnjenja u otplati ona je 6,1 procenat.

- S obzirom na teškoće koje su nastale u međunarodnom platnom prometu, posebno oko plaćanja u dolarima, zbog zbivanja u Ukrajini, veoma je važno što je Srbiji data mogućnost da kredite plaća u rubljama i da nema zastoja, odnosno da ne moramo da plaćamo tako visoke zatezne kamate - ističe prof. Hanić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!