PROBLEMI SA GREJANJEM U EU: Situacija je najteža u jednoj zemlji

Novosti online

07. 01. 2023. u 13:29

VIŠE od četvrtine Evropljana ima problema sa grejanjem svojih domova i plaćanjem dugova za stambene i komunalne usluge, objavili su u petak mađarski mediji pozivajući se na istraživanje istraživačkog centra Szazadveg.

ПРОБЛЕМИ СА ГРЕЈАЊЕМ У ЕУ: Ситуација је најтежа у једној земљи

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Situacija je najteža u Grčkoj, gde se više od polovine ispitanika muči da plati račune za grejanje, otkrio je istraživački centar.

Prema istraživanju, nazvanom Evropski projekat, 26% stanovnika EU, ili otprilike 100 miliona ljudi, nije u stanju da pravilno zagreje svoje domove. 

Čini se da su Grci najviše pogođeni, sa 56% stanovništva koje se suočava sa poteškoćama sa grejanjem. U Portugalu i Francuskoj, 34% stanovnika opisalo je iste probleme. Najmanje su pogođene Finska, Mađarska, Austrija i Danska, sa manje od 15% stanovnika koji su priznali poteškoće.

Svaki četvrti ispitanik u anketi je rekao da nije bio u mogućnosti da plati račun za grejanje bar jednom tokom prošle godine. 

Ta cifra je takođe najveća u Grčkoj, sa 51 odsto pogođenog stanovništva, zatim na Kipru sa 37 odsto, Irskoj i Bugarskoj sa po 35 odsto.

Ispitanici su za svoje probleme krivili inflaciju, jer rastuće cene svega, od energije do hrane, utiču na njihovu sposobnost da plate račune.

Prema istraživanju, računi za grejanje postali su daleko manje pristupačni nego 2021. Autori su primetili da je 2021. godine, na osnovu podataka evropske zvanične statističke agencije Eurostat, samo 6,9% evropskih domaćinstava (oko 29,9 miliona ljudi) nije bilo u stanju da se adekvatno greje svojim domovima, a 6,4% ima problema sa plaćanjem računa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)