NASTAVLJA SE ISTRAGA NA "SEVERNOM TOKU": Danska, Švedska i Nemačka traže objašnjenje

Novosti online

05. 01. 2023. u 22:28

ISTRAGA diverzija na gasovodima „Severni tokovi“ se održava na nacionalnom nivou u zemljama koje su pogođene incidentima, izjavila je portparolka Evropske komisije Dana Spinant.

НАСТАВЉА СЕ ИСТРАГА НА СЕВЕРНОМ ТОКУ: Данска, Шведска и Немачка траже објашњење

Foto AP

- U svakom slučaju, mi smo preduzeli mere kako bi se zaštitila veoma važna infrastruktura. Čitava serija mera je preduzeta na nivou Evropske unije kako bi se zaštitila infrastruktura - rekla je ona na brifingu u Briselu.

Druga predstavnica Evropske komisije Anita Hiper je na pitanje šta se zaključuje iz izveštaja zemalja o incidentu, objasnila da su vlasti u Švedskoj objavile da je šteta na gasovodima „Severni tokovi“ rezultat diverzije, što je i dokazano. Ona je dodala da je istraga u Danskoj, Švedskoj i Nemačkoj i dalje u toku.

Hiper je ukazala, da se istraga nalazi u kompetenciji tih zemalja.

Teroristički napadi dogodili su se 26. septembra, istovremeno na dva ruska gasovoda koji izvoze gas u Evropu – na „Severnom toku 1“ i „Severnom toku 2“. Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“ saopštila je da je došlo do velikih oštećenja i da je nemoguće proceniti kada će ona biti otklonjena. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o planiranoj diverziji. Glavno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivičnu istragu o delu međunarodnog terorizma.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI U MARINIKI - Snimci Narodne milicije DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade