PUTIN OSTAVIO SEBI PROSTOR ZA TVRĐI STAV: Rusija razmatra korake odmazde

Novosti online

29. 12. 2022. u 17:05

NA prvi pogled, odgovor ruskog predsednika Vladimira Putina na ograničenje cena ruske nafte bio je u skladu sa njegovim prethodnim obećanjima i nije učinio ništa da poremeti globalno snabdevanje ovim energentom. Kremlj je, ipak, sebi ostavio prostor za tvrđi stav, ocenjuje "Blumberg".

ПУТИН ОСТАВИО СЕБИ ПРОСТОР ЗА ТВРЂИ СТАВ: Русија разматра кораке одмазде

Foto: AP

Uredba, potpisana u utorak, zabranjuje isporuku domaće sirove nafte i goriva stranim kupcima koji se pridržavaju gornje granice cene u svojim ugovorima. U ovoj fazi, to izgleda kao simboličan čin s obzirom da su zemlje koje su poručile da će poštovati odluku G7 uglavnom već prestale da kupuju rusku naftu.

Problem je što se uredba primenjuje na ugovore koji "direktno ili indirektno" koriste ovaj mehanizam, a to je termin koji može široko da se tumači. To se odnosi i na postojeće ugovore, ako sadrže upućivanje na gornju granicu, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin je naložio svom kabinetu ministara da pripremi "pravne akte za sprovođenje zabrane", kao i da odredi "proceduru praćenja sprovođenja".

S obzirom na to da će restrikcije na izvoz ruske sirove nafte stupiti na snagu 1. februara i da će ruska praznična pauza trajati do 9. januara, vlada ima nekoliko nedelja da razmotri dalje korake odmazde. Kabinet ministara će morati da odredi i datum početka zabrane isporuke naftnih derivata, kao i spisak tih proizvoda, navodi "Blumberg".

Vlada će pratiti tržište nafte u prvom tromesečju pre nego što odluči o daljim merama, kao što je najniža cena sirove nafte, rekli su ljudi upoznati sa diskusijama ranije ovog meseca.

Rizična odluka

Šta god da uradi, da bi imala uticaja, Rusija će možda morati da razmotri smanjenje sopstvene proizvodnje u odnosu na potencijal za dodatni prihod od viših cena. To je rizična odluka, navodi "Blumberg".

- Ruski odgovor na gornju granicu cene nafte i zabranu uvoza biće uglavnom simboličan zbog njene zavisnosti od petro dolara za finansiranje uvoza kojim drži inflaciju pod kontrolom - rekao je Aleksandar Isakov, "Blumbergov" ekonomista specijalizovan za Rusiju.

Smanjenje proizvodnje sirove nafte u zemlji moglo bi još više da podigne cenu nafte sa 95-100 dolara po barelu ove godine u poređenju sa 60 dolara prošle godine, što bi "učinilo ruski fiskalni sistem mnogo krhkijim", rekao je on.

Očekuje se da će 2023. prihodi od nafte i gasa činiti otprilike trećinu prihoda ruskog budžeta.

(RT)

BONUS VIDEO - ZAJEDNIČKI MANEVRI: Ruski i kineski vojni brodovi u Istočnom Kineskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)